Obuka za direktore škola u HNK

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja nauke, kulture, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u hotelu “Meppas” u Mostaru, danas je počela četverodnevna obuka prema Modelu za stručno usavršavanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola,te učeničkih domova.

Cilj Modela je unaprijediti kvalitetu obrazovanja i pružiti pomoć školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja.

Prema riječima Slađane Ćurak službenice za obrazovanje u Misiji OSCE-a u BiH, ovo je treća u nizu obuka, a prve dvije bile su vezane za upravljanje ljudskim resursima i osiguranje kvalitete rada škola.

Dodala je kako je tema obuke “Nastava i učenje” te da će na tu temu biti održane dvije dvodnevne obuke u kojima će učestvovati oko stotinu direktora.

“Cilj nam je da se vratimo na onu temu koja je primarna za školu, a to je nastava i učenje, kako djeca uče, zašto uče i šta uče”, rekla je Ćurak.

Naglasila je da na današnjoj obuci učestvuju stručnjaci iz Beograda, koji se bave temom aktivnog učenja i koji će predstaviti tu temu i čitav taj koncept direktorima škola.

Direktor Osnovne škole “Suljo Čilić” iz Jablanice Edin Idrizović rekao je kako su se direktori osnovnih škola aktivno uključili u izradu Modela za stručno usavršavanje direktora te da je ovo jedna od obuka koja će im uvelike pomoći u budućem radu.

Cilj čitavog projekta da se povećaju znanja, vještine i sposobnosti direktora, da obuke koje oni imaju ne budu “ad hoc” nego da budu u okviru nekog sistema koji ima svoj početak te da trenutno, zajedno s Ministarstvom, rade i sistem najefikasnijeg načina unapređivanja kvaliteta rada škola.

(Mostarski.ba)

ocijeni
(0 glasova)