Konjic / Formirana Komisija za dodjelu priznanja: Građanski aktivisti naprijed!

FOTO: Google ilustracija FOTO: Google ilustracija

Gradimo zajednicu zajedno, kažu u Udruženju volontera i prijatelja Konjica, i pozivaju sugrađane da zajedno biraju dobitnika nagrade za građanski aktivizam i razvoj demokratije.

Priznanje se dodjeljuje prvi put u Konjicu, s ciljem motiviranja građana za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokratije i građanskog aktivizma. Prijedloge, uz obrazloženje, do 25.11., mogu dostaviti pojedinci, kućni savjeti, NVO, mjesne zajednice, političke stranke, društvene organizacije, privredni i drugi subjekti.

Obrazloženi pisani prijedlog za dodjelu nagrade treba sadržavati:

  1. opis aktivnosti i doprinosa kandidata/kandidatkinje na kojima se kandidatura zasniva (npr. istaknuti aktivizam u MZ, NVO, društvenim organizacijama, borba za ljudska prava, sigurnost, solidarnost i dr.);
  2. opis šireg značaja i utjecaja tih aktivnosti na građanski aktivizam i razvoj demokratije;
  3. ukoliko je dostupna, popratnu dokumentaciju koja potkrepljuje navode kandidature (npr. biografija, publikacije, press clipping i sl.).

Ljudi teško žive, žale se na nepravdu, na korupciju, mobing, ucjene, u gradu nema parkova, nema parkinga, nema demokratije ni mjesnih zajednica, nema autobuske stanice, kvalitetnog zdravstva ni školstva itd., svi žele promjene, ali većina šuti ili je politički pasivna. Promjene neće doći same od sebe, neće doći ako većina šuti, ako je politički nepismena i neaktivna. Najgore rečenice su “Eto ih tamo, ne mogu ja tu ništa promjeniti”, “Nemoj se nikada s rogatima bosti” i “Biće bolje”. Bolje može biti samo ako neko radi na tome, a to su građanski aktivisti, koji žive životom građana, koji žele svojoj djeci ostaviti bolje društvo.

“Obaveza je svakog mislećeg stvorenja da se bori protiv nakaradne politike i političara, koji gazeći Ustav i sve zakone, uzurpiraju svu vlast i uređuju živote građana po sopstvenim primitivnim i mafijaškim mjerilima i kriterijumima”, kaže naš jedan sagovornik, te dodaje da je potpuna demokratizacija i sekularizacija bh društva jedina opcija za BiH.

Da bi se ostvarile promjene, bilo više pravde i zakonitosti, da bi vlast bila odgovornija i pod stalnom lupom javnosti, trebaju se građani aktivirati. Zajedničke probleme građani mogu rješavati jedino zajednički, jedinstvenom akcijom, javno, hrabro. Hrabrost je kad javno kažeš što misliš, kad se javno boriš za pravdu, kad se moćnih ne bojiš, za zajednicu kad se boriš.

U cilju stimulisanja građanskog aktivizma, VIPK i portal Novikonjic.ba pokreću dodjelu priznanja građanima općine Konjic, aktivistima, borcima za demokratiju. Komisija za dodjelu priznanja za građanski aktivizam i razvoj demokratije odlučivat će u sastavu: Adis Muhibić, predsjednik; Marijana Šećibović, zamjenica predsjednika; Mirsad Čukle, član; Semira Jablić, članica i Vanja Šunjić, članica.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)