MIRSAD ČUKLE: Zašto volim Konjic?

U ovom gradu sam se rodio, prohodao i proplivao, odrastao uz Neretvu, Partizanovo i Metalčevo igralište, uz Vrtaljicu, Dom kulture, tu imam karijeru, uspomene...
Volim ga iz milion razloga. Moja generacija iz pedeset i neke dala je hiljade dobrovoljnih radnih sati da uljepša grad i svoju mladost. Učilo se, družilo, putovalo, igralo i pjevalo, cijeli grad bio je slobodna, svima dostupna pozornica i igraonica. Svi smo se u gradu poznavali, komunicirali, pomagali, poštivali, pripadali gradu, voljeli ga kao i on nas.
Grad je uvažavao i pomagao mlade, koji su imali uticaj na ključne političke odluke, kroz život nisu išli zatvorenih očiju, bili su aktivni. Povezivalo nas je mnogo toga zajedničkog, uspjesi, sport, ekskurzije, školovanje, ljetovanje, vozovi, Neretva, planine, utakmice, korzo... Konjic je bio poznat po fudbalu, košarci, glumcima amaterima, Djevojkama sa Neretve, drvorezbarima, dizačima tegova... Građani trebaju voljeti i čuvati svoj grad, ali isto tako grad/vlast mora raditi za građane, organizovati akcije i javne rasprave sa građanima.
Trenutno je u toku javna rasprava o podjeli budžeta od 20 milona KM. Koliko su budžet i rasprava istinski građanski istinski javni, uz istinski dijalog? Da li će biti sredstava za parkove, igrališta, parkinge, pse lutalice, za bezbjednost djece, za besplatno igranje lopte i razne kurseve, za udruženje slijepih, za dijabetičare... Sva djeca bi trebala imati jednake uslove za bavljenje sportom, a ne samo oko 200 bogatijih. Bili su izbori, ali pojedine političare i stranke građani interesuju samo kad su izbori. A vlast treba biti pod stalnom pažnjom javnosti, pod javnom kontrolom.
Konjic može bolje, treba samo bolja organizacija, uvažavanje mjesnih zajednica i pojedinaca, na terenu su potencijali, šanse, energija, ideje. Ako se građanin informiše, uvažava, učestvuje u donošenju odluka, onda ih smatra svojima i provodi ih. Tada grad smatra svojim, nesebično mu se daje i bori za njega da svakog dana bude bolji, demokratskiji, humaniji i ljepši.
M. Čukle /Novikonjic.ba
ocijeni
(2 glasova)