KONJIC: Obilježena godišnjica 4. korpusa ARBIH

FOTO, NOVIKONJIC.BA FOTO, NOVIKONJIC.BA

Večeras je u kino-sali svečano obilježena godišnjica formiranja 4. korpusa ARBiH.

O ratnom putu Korpusa govorio je komandant 4. korpusa general Mustafa Polutak, a o značajnoj ulozi Korpusa i Konjica u odbrani BiH, te o aktuelnim problemima boraca, govorio je Midhat Pirkić, predsjednik JOB-a općine Konjic.

Pored predstavnika brigada iz cijele Hercegovine, od Stoca, Čapljine, Mostara, Drežnice, Jablanice, Prozora... svečanosti su prisustvovali predsjednik Predsjedništva Bakir Izetbegović, predstavnici Oružanih snaga BiH, u ime Parlamenta BiH Edin Mušić, federalni ministar Salko Bukvarević, te pojedini ministri HNK.

Vrijednost ovakvih godišnjica jeste i u tome što se vide i ponovo druže saborci sa Treskavice, Vlašića, Bokševice, Ošljaka i Kukrice, sa Bjelimića i drugih ratišta 4.korpusa.

U razgovorima se moglo čuti da skoro ni jedna brigada iz 4. korpusa, kao ni sam Korpus, još nemaju svoju monografiju, a što nije zapisano, kao da nije ni postojalo, (usmena sjećanja učesnika rata blijede i nestaju).

Ovo je i prilika, da po ko zna koji put, nadležne podsjetimo da još niko nije odgovarao za razaranje Konjica i ubijanje Konjičana granatama i snajperima.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)