Printaj ovu stranu

FOTO: Obilježena 26. godišnjica formiranja 4. korpusa A RBiH

Nizom programa danas je na području Hercegovine obilježena 26. godišnjica formiranja 4. korpusa A RBiH.

Brojne delegacije jedinstvene organizacije boraca, saveza ratnih vojnih invalida, unije veterana, porodica poginulih boraca i šehida, udruženja zlatnih ljiljana tim povodom posjetili su Šehitluke i učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odale dužno poštovanje svim borcima palim pod zasatavam 4. korpusa u borbi za slobodu države Bosne i Hercegovine. 4. korpus je formiran 17. novembra 1992. godine Odlukom Predsjedništva BiH i naredbom štaba vrhovne komande AR BiH. Zajedno sa drugim korpusima bio je garant očuvanja države Bosne i Hercegovine, a njegov ratni put bio je težak, trnovit i bolan ali istodobno častan i dostojanstven.

„Jedinice 4. korpusa su na bojnom polju viteškom i časnom borbom obezbijedile pretpostavke za potpisivanje i vašingtonskog i dejtonskog mirovnog sporazuma“, istakao je predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Sead Salčin.

Jedan od ratnih komandanata Šerif Špago govoreći o značaju 4. korpusa kazao je da je ovaj korpus uspio odbraniti prostor Mostara i sačuvati dolinu Neretve kao kičme Hercegovine od dvije agresije. „Trebamo obilježavati ove datume prije svega da se sjetimo onih koji su dali svoje živote u odbrani BiH ali i da bi buduće generacije saznale šta se dešavalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kako bi izvukli pouke i stvarali preduslove da državu BiH izgrađuju u slobodi i miru i dovedu je tamo gdje nam je svima cilj, u zajednicu evropskih država“, kazao je Špago.

Nakon Mostara delegacije su posjetile i šehidska mezarja u Jablanici, Konjicu a programi u povodu dvadeset šeste godišnjice formiranja IV korpusa završit će svečanom akademijom u Konjicu.

https://mostarski.ba/foto-obiljezena-26-godisnjica-formiranja-4-korpusa-a-rbih/

NK

ocijeni
(0 glasova)