Printaj ovu stranu

PROSVJETA - GRADSKI ODBOR MOSTAR: Konjičaninu Anisu Kosovcu dodjeljena nagrada za humanost

Mostar -- Svečana akademija u povodu stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu održana je u četvrtak uveče u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar.

Uz stihove Alekse Šantića, evocirane su uspomene na taj događaj i jubilej, a tom prilikom je, po prvi put, uručena i nagrada "Stepa Stepanović".

Nagrada se dodjeljuje za humanost, toleranciju i suživot, a utemeljena je ove godine, u znak sjećanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, evropske i svjetske historije, rekli su organizatori.

Po odluci Upravnog odbora "Prosvjete", nagrada "Stepa Stepanović" dodijeljena je Anisu Kosovcu iz Konjica koji je ove godine podigao spomenik braći Petru i Pavlu Golubović, dječacima od 7 i 5 godina, koji su smrtno stradali u Konjicu 1992. godine.

Kosovac je istakao kako je naišao na pozitivne reakcije Konjičana i mnogih ljudi u svijetu te da nije dobio ni jedan negativan komentar.

Njegova poruka građanima BiH je, kako je kazao, antiratna. "Moja poruka je ljubav i samo ljubav, a ne mržnja", naglasio je Kosovac, prenijela je Fena.

Prema riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, akademija je posvećena stogodišnjici velike savezničke pobjede u Prvom svjetskom ratu, a njom se dodatno žele promovisati plemenitost, hrabrost i humanost.

"Upravo te karakteristike koje su najupečatljiviji i najviše vezane za Stepu Stepanovića, danas izuzetno karakterišu Anisa Kosovca, koji je pokazao i humanost i plemenitost i hrabrost podižući svojim sredstvima spomenik pobijenim konjičkim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću. Ovom akademijom želimo da naše društvo upravo promoviše te vrijednosti, vrijednosti ljubavi, slobodarstva, međusobnog uvažavanja, poštovanja i humanosti", poručio je Krulj.

(StarMo)

ocijeni
(1 glas)