KONJIC: Povodom Svjetskog dana dijabetesa sutra besplatno mjerenje šećera u krvi

Na sl. predsjednik, sekretar i medicinska sestra "Dijabetesa" Na sl. predsjednik, sekretar i medicinska sestra "Dijabetesa"

Svjetski dan dijabetesa Udruženje građana dijabetičara "Dijabetes" obilježiće besplatnim mjerenjem šećera u krvi, 14.11. u Bingu, od 10 do 12 sati.

Općina Konjic ima oko 2.000 dijabetičara, od kojih više od polovine i ne zna da ima dijabetes. Rano otkrivanje dijabetesa moguće je jedino povremenim mjerenjem ŠUK-a, a tada je i liječenje najefikasnije.

Zbog svega navedenog jako je bitna pravovremena kontrola šećera u krvi, jer rano otkrivanje omogućava preventivno djelovanje, tj. promjenu načina života, ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i sl. Mjerenje dnevnog i tromjesečnog šećera u krvi, građani mogu izvršiti u Udruženju “Dijabetes” ponedjeljkom, srijedom, i petkom u vremenu od 8 do 11 sati.

Za Svjetski dan dijabetesa, 14.11., ove kao i prethodnih godina, Udruženje je obezbijedilo određen broj trakica za mjerenje ŠUK-a, što toga dana omogućava besplatno mjerenje ŠUK-a za sve građane.

Globalna rasprostranjenost dijabetesa se udvostručila od 1980., povećavajući se od 4,7% do 8.5% populacije. Ovo povećanje se ogleda u povećanju nekih faktora rizika kao što su gojaznost, način ishrane i povećani stres, sjedilački način života, siromaštvo, zdravstvena neprosvijećenost i dr.


M.Čukle

ocijeni
(0 glasova)