POČELE JAVNE RASPRAVE O NACRTU BUDŽETA OPĆINE KONJIC: Neodogovarajući termini u radnom vremenu

FOTO: V.G. FOTO: V.G.

Jučer su počele javne rasprave o nacrtu budžeta općine Konjic za 2019. godinu.

Održane su do sada rasprave u MZ Lisičići, Grabovci, Čelebići, Bradini i Podorašcu. Za sutra 14. 11. planirane su javne rasprave u MZ Spiljani u 16 h i Bijela u 18 sati, a već prekosutra 15. 11. sazvane su rasprave u MZ Neretvica i Jasenik sa početkom u 11 sati.

Rasporedi javnih rasprava u dobroj mjeri ne odgovaraju određenom broju građana s obzirom da se iste provode u toku radnog vremena. Tako imamo da se javne rasprave održavaju u 11 h, 13 h, 14 h, 16 h, 18 h, 17 h, 19 h. Svrsishodnije bi bilo da se termin prilagodi periodu iza 16 sati, ali koga je to briga?

Pomoćnik načelnika u Službi za privredu i finansije Vahid Alibegović za lokalni radio kazao je da je zakonska procedura provedena i sada slijede javne rasprave.

“Mogu dosta toga izmjeniti ukoliko budu aktivni građani po javnim raspravama koje će se održavati, a isto tako poslije svih tih javnih rasprava građani, MZ, udruženja i svi zainteresovani mogu poslati prijedloge. Komisija za budžet ima 22 člana i oni će bodovati sve te novopristigle projekte transparentno i tako će se rješavati. Oni projekti koji su već u budžetu, koji su počeli sa radom oni se ne mogu prekidati, jer imaju prioritet. Vidimo da ima dosta projekata što se vuče iz godine u godinu. Nekad budu objektivni problemi, što se tiče tendera komplikovani su i često padaju ili stignu određene donacije pa prihvatimo da radimo prioritetnije, radimo rebalans. Tako da neki projekti ostaju po nekoliko godina i nije to ničija namjera da ih odbaci onako formalno.” – kazao je Alibegović.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)