Mladi iz cijele BiH na Prenju učili vještine spašavanja

Tokom proteklog vikenda u Konjicu je održan drugi ciklus ljetnog tečaja za mlade polaznike gorskih službi spašavanja koji organizuje Gorska služba spašavanja FBiH, a domaćin tečaja bio je GSS Konjic.

Tečaj je za 42 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine trajao 3 dana, održavao se na konjičkoj planini Prenj, u mjestu Rapte.

„Ova služba je potreban našem gradu i ovoj državi. Volonterizam je nešto na čemu zapad počiva i mi to trebamo prihvatiti kao našu svakodnevnicu. Iz naše GSS stanice Konjic na ovom tečaju učestvovalo je 8 osoba. Pozvao bih sve mlade da se aktivno uključe u volonterski rad da pomognu društvu u onoj oblasti gdje se nalaze i u onoj što je najbolje znaju.“ – kazao je za Avaz načelnik GSS Konjic, Zenadin Mešukić.

Ovaj tečaj je od državnog značaja iz tog razloga zato što je GSS kao služba nezaobilazan dio jedinice u spašavanju u vanrednim situacijama.

„Na ovome smo događaju imali mnogo mladih ljudi iz cijele BiH, koji su radili po nastavnom planu i procesu instruktora iz cijele države i to je jedno veliko iskustvo i jedan veliki pomak u pravom smjeru.“- dodao je Mešukić.

Dnevni avaz-Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)