NAJAVA: Večeras promocija nove knjige aforističara Ekrema Macića

DANI KNJIGE, KONJIC ’18

BOSANSKA SOBA NU KONJIC
01.11.2018/ČETVRTAK/ U 19:00

Fotografija Benjamina Musinovica.

"MAJSTOR UMJETNOSTI AFORIZMA

Macić se ne može po svaku cijenu svrstati, iako ga ima i tamo, u aforističare koji plijene lakodopadljivom rečenicom koja mami smijeh, što je slučaj kod humorista. Njegov aforizam najčešće traži od čitaoca duboko promišljanje, pa tek onda nagon za smijehom, koji obično ostaje iza zatvorenih usta. Pisac je intezivno u budnom stanju i stalno je u dosluhu sa surovom realnočću. Poput bogomoljke napada, ali ne komada svoju žrtvu, već u njeno tkivo zabada žaoku, te otud imamo češće smijeh do bola, nego li smijeh do suza. Kako je nadalje primijetio Mustafa Smajlović, u Macićevom stvaralaštvu je prisutna magična zavodljivost kao duhovna pratilja aktuelnih dešavanja.
Ekremove minijature se pretvaraju u objave, čiji se „intelektualni integral“ odlikuje samostalnošću i originalnošću ostvarenoj u kreativnom rasplamsavanju.
Macićeve aforističarske refleksije imaju univerzalno značenje i opštiji karakter, a zadiru u složenost ljudske prirode i ljudskih sagrješenja.

dr Ratko Božović

CRNA RUPA I BIJELI DIM je knjiga koja bi se mogla kvalifikovati i kao svojevrsni priručnik. Za njom bi, osim pasioniranih ljubitelja aforizma, trebali posezati parovi koji su u bračnoj krizi, zaklete neženje, očajne domaćice, vukovi samotnjaci, razočarani i ostavljeni.

Deana Sailović

Unutar aforizma kao najkraće literarne forme je i najteža tematika, muško-ženski odnosi u životu i marginama čovječnosti.
Mnogi vrsni satiričari nikada se nisu oprobali u ovoj izazovnoj tematici, a Macić je briljantno potisnuo bezobrazluk i pornografiju, te nam kao vrsni majstor aforistike dočarao ovovremenost bez prizvuka mašte i erotskih fantazija."

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)