KLIŠANI TRLJAJU OČI: Općinari, gdje smo mi u budžetu?

Na Facebook stranici https://www.facebook.com/buturovicpolje/, uveliko traje rasprava i diskusija građana i pojedinih vijećnika koji izražavaju svoje ogorčenje prezentiranim Nacrtom Budžeta općine Konjic za 2019. godinu.

"Pregledom Nacrta budžeta Općine Konjic za 2019. godinu možemo utvrditi samo jednu stvar koja se tiče prostora Doline Neretvice - Općinu nije briga za ovaj prostor.

? Planirana su sredstva u iznosu od 30 000 KM za izgradnju nastrešnice za putnike na autobuskim stanicama Spiljani, Čelebići, Glavičine i Podorašac. Naravno, ne i u Buturović - Polju ili nekom od okolnih mjesta, jer su naši ljudi valjda imuni na kišu, snijeg i ostale padavine.

? Izgradnja igrališta u Čelebićima. Naravno, djeci u Buturović - Polju nije potrebno normalno igralište, koje posjeduju gotovo sva veća naselja u Općini...

? Za uređenje Boračkog jezera planira se utrošiti 100 000 KM. Zanimljivo, u čišćenje Jablaničkog jezera u Buturović - Polju i eventualno uređenje plaža nikada nije uložena niti jedna KM.

? Drugu godinu zaredom izdvajaju se sredstva za sanaciju toka Repovačkog potoka. Nije ni potrebno isticati da u sanaciju pojedinih potočnih tokova na prostoru Klisa nikada nije uloženo ništa, osim novca koji su ulagali građani.

Za infrastrukturu po mjesnim zajednicama predviđena su izdvajanja u iznosu od milion KM. Bit će zanimljivo vidjeti koliki dio tog iznosa će dospjeti u MZ Neretvica i MZ Jasenik.

Kada su u pitanju prihodi, najznačajniju stavku predstavlja naknada za hidroakumulaciju, koju općinama plaća Elektroprivreda d.d. Sarajevo. Po ovoj stavci će Općina Konjic u 2019. godini prihodovati oko 6,5 miliona eura.

Poznato je da je akumulacijom Jablaničkog jezera potopljen i veliki dio Buturović - Polja, dok se tek mizerni dio spomenutog iznosa vraća i ulaže u prostor Doline Neretvice."

Prenosimo pojedine komentare građana:

Husein Brkic Glasao je narod za ove politicare .....dobili su po 30 km za gorivo za predizborni skup..to je sve za narod klisa od vlasti do sljedeci izbora..,

Aida Nermin Sitar Husein Brkic tako je druze ispravno 100% to je ono trazili ste gledajte.
Sanel Salihović Aida Nermin Sitar a svi smo druže vidili koliku podršku je vladajuća partija imala iz Klisa i koliko je raje došlo otud na predizbornu njihove stranke u dvorani
Dino Kašić Klis SDA baza dali ste 200 glasova SDA i to samo u B Polju 70 SDP i sad se žalite a svi izađete i za Bubala glasate
Nerko Sultić O kojim plažama u buturović polju govorite ? O plažama vikendaša ili nekim drugim, a obični narod nema gdje peškir staviti.
Mirzet Dedic Tuzno zalosno al istinito...zivi smo sahranjeni...sve ono sto je vrjedno u klisu.se sistematski unistava.i ova sanacija puta koja se radi..i navodno renoviranje mosta u ostroscu jeste pripremanje terena za izgradnju centrala na neretvici..tolki zlocin nad gradjanima klisa toje nevidjeno..jednostavno se decenijama sve unistava..a mi klimamo glavom i sutimo..svi se pravimo heroji i pametni po fb profilima a ustvari smo pic...
Admir Poturovic Imali smo vijecnike i iz SDA I SDP a koji su iz Klisa nek kazu sta su ucinili za svoju zajednicu i one koji su glasali.
Ibro Hero Admir Poturovic ispravka krivog navoda; tačno je da je Klis imao vijećnika iz SDP te na desetine vijećnika iz SDA. Isto tako je tačno da Klis još uvijek ima svoje vijećnike u OV Konjic....
Admir Poturovic Ibro Hero ima vijecnika koji rade za svoje licne interese.Sta su ucinili za svog mandata za Klis i narod koji zivi ovde?Koliko se izdvoji za Klis na godisnjem nivou,a koliko se izveze iz Klisa?Jarane ti si slabo informisan ili si kao i oni....
Ibro Hero Admir Poturovic ma ja sam ti vrlo apolitičan ali i potpuno neosjetljiv po pitanju KLISA. Čak i ne znam gdje se nalaze pojedina sela oko Buturovic Polja. Inače, ja ti " jarane" samo dođem na sjednicu Općinskog vijeća te onako nezainteresirano, čitam ljubavne romane. Hvala ti što pratiš rad Općinskog vijeća. Svako dobro želim!
Sejo Arnaut Klis ima svoje predstavnike u OV i oni trebaju da se izbore za ulaganje u Klis , .Dok je u vijeću bio Ibrahim Turak nije bilo sjednice da nije tražio mjesto u budžetu i za Klis .Ako bi od naknada za potopljena područja dobio samo 2% ,dosad bi bilo uloženo preko 1,5 miliona km u Klis ,a budžet to ne bi ni osjetio ,a da ne govorimo o vodovodu godinama koji će uraditi kad ne bude poljoprivrede ili projektu iz turizma da se uradi vjestacko jezero u B.Polju koje bi bilo atraktivnije od Borackog itd.Mislim da nema čvrstog stava kod predstavnika Klisa u Konjicu ,oni obično idu uz dlaku konjicanina ili kako se to u narodu kaže......O putevima je suvišno govoriti ,i to što je uradeno išlo je od novca mještana,marka od mještana ,marka iz budžeta koje su opet od gradana ,od naknade za jezero nikad ni marka.
Maid Kozic Sejo Arnaut moj Sejo ovi predstavnici za 4 god mandata jednom ili ni jednom se jave za rijec , STA CES onda ocekivat
Sejo Arnaut Jasmin Arnaut 100% ,obe marke su od mještana ,ovi u gradu ne daju ništa ,a sve dobiju ,nego sve po jadnim seljaku ,pa još i radi na akciji .To ti se zove društvo " jednakih " šansi.

Portal Novikonjic.ba poziva građane da idućih mjesec dana budno proprate javne rasprave u svom području koje bi trebale biti transparentno najavljene i time daju doprinos, kao i sugestije za izradu budžeta općine Konjic u narednoj godini koja nam ubrzo stiže. Također, upućujemo apel općinskoj administraciji da što prije učine on-line dostupnim nacrt budžeta na zvaničnoj stranici općine Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)