OV KONJIC / Vijećnici žustro kritikovali i dali prijedloge za poboljšanje nacrta Budžeta općine Konjic za 2019. godinu - slijedi javna rasprava

Jučer je održana 12. sjednica OV Konjic na kojoj su vijećnici žustro raspravljali o dostavljenom nacrtu Budžeta općine Konjic za 2019. godinu.

Glavne zamjerke odnosile su se na činjenicu, da je isti dostavljen na četiri stranice bez detaljnog analitičkog pojašnjenja što indirektno ukazuje da općinske službe nastavljaju sa ustaljenom praksom i time izazivaju nezadovoljstvo vijećnika.

Pojedini vijećnici kazali su da amandmansko djelovanje pokazuje da se ne usvajaju ideje i prijedlozi te su iskoristili priliku da odmah daju svoje prijedloge koji bi trebali biti uvršteni u ovaj početni dokument.

Vijećnik Ajdin Tinjak (SBB) predložio je izradu studije izvodljivosti za generacijski projekat „Konjičke žičare“ koja bi bila locirana u gradskom jezgru i vodila bi do planine Prenj. Oko uređenja pješačke staze na potezu od Novog mosta do nebodera Tinjak predlaže da se istovremeno uredi i biciklistička staza.

Šef Kluba vijećnika SDP-a, Esad Banda rezignirano je konstatovao da je u prošlogodišnjem budžetu bilo određeno 100.000 KM za igrališta u Glavičinama i Civilnih žrtava rata, ništa nije urađeno, kao da je igralište završeno i ta stavka je sada brisana. Smatra da se mora donositi odluka o svakom probijanju ili odstupanju od usvojenog budžeta, rebalansiranja te preciznije obrazložiti budžetske stavke za 2019. godinu kako bi između ostalog bile jasnije i većem broju građana Konjica. Po njemu obrazlaganje ekonomskih kodova je šturo bez imalo obrazloženja.

Njegovo izlaganje podržao je vijećnik SDA-a, Irfan Jazvin u dijelu koji se odnosi na ukidanje sredstava za igralište u Glavičinama te postavio pitanje zašto je to izostavljeno ovaj put.

Njegov kolega, Amar Tucaković (SDA) ukazao je na diskriminirajući odnos prema Romskoj populaciji koja živi na području Zavratnica, Kralupa i nema neophodne ulične rasvjete. Istakao je, da su bila planirana sredstva za podzidu u Husamovićima, dijelu Čelebića, a sada je nula KM, a podzide nema. Upitao se da li će uopće biti realizovana i stavka oko uređenja plaža na Jablaničkom jezeru i rijeci Neretvi te predložio da se umanji iznos za pristupnu saobraćajnicu za igralište u Čelebićima za 20.000 KM i usmjeri na uređenje plaže zv. „Patak“, kako bi se puno više iskoristio turistički potencijal ovog područja. Tucaković je naveo kako stariji pamte predlaganje izgradnje igrališta u Čelebićima još od 1996. godine.

SBB-ov vijećnik, Šefik Boloban razočarano je konstatovao, da MZ Nevizdraci nema šta govoriti, jer ovog područja koje je treće po broju stanovnika nema ni 1% u nacrtu budžeta. Boloban je predložio da se uvrsti uređenje plaže u Buturović Polju, izgradi igralište, pomoćni stadion za FK Klis, nadstrešnice za autobusku stanicu i dom na planini Zec.

Jedan od oštrijih kritičara nacrta budžeta bio je vijećnik SDP-a, Ibro Hero, koji je zatražio da se fokus budžeta usmjeri na seoska područja te postavio pitanje o 1000 kupljenih armaturnih mreža koje stoje godinama na području Neretvice. Naglasio je, da je potrebno uređenje putne komunikacije Studenčica-Ćelina i izrazio nezadovoljstvo raspodjelom novčanih dotacija istim NVO organizacijama tvrdeći da ima vrijednijih od ovih navedenih u budžetu. Hero je govorio i o maćehinskom odnosu prilikom komunalnog ćišćenja obala Jablaničkog jezera na području Buturović Polja. Složio se sa mišljenjem kolege Bande da nedostaje temeljno analitičko obrazloženje nacrta Budžeta. Kritikovao je načelnika Konjica zbog nezavršenog projekta vodovoda Gorani-Oteležani te skrenuo pažnju da se budžet ne može trošiti samo „od Igmanske kapije do Drecelja“.

Almir Alikadić, vijećnik SDU-a u svom izlaganju skrenuo je pažnju na saobraćaj u mirovanju, odnosno parkiranje vozila u gradu i naplatu istog. Po njemu, pojedini građani parkiraju vozila za prodaju koja ostaju danima i mjesecima zauzimajući mjesto drugim posjetiocima u grad. Problematizirao je i prolaz desnom obalom kroz Stari Grad, kao i parkinge po naselju koji se rezervišu i plaćaju 20 KM mjesečno i kako je postalo gotovo nemoguće prići zgradama i smatra da je odluka OV na koju se pozvao direktor JKP „Standard“ Enver Tahirović o zauzimanju javne površine protivpravna. Predložio je, da se budžetska stavka urbani mobilijar poveća sa predloženih 70.000 na 100.000 KM kako bi se riješili ovi problemi oko naplate parking mjesta.

Vijećnik Zerem Benjamin (BPS) ukazao je na analitiku prihoda i rashoda koja nedostaje te kako je poprilično teško snalaženje oko navedenih stavki u budžetu, a kamo li građanima koji slušaju prenos sjednice. Smatra da je jako teško amandmanima na bilo šta uticati te ističe prijedloge o kojima bi trebalo voditi računa. Prije svega to je dotacija 30.000 KM za kabinetsku nastavu, učila i dr. Srednjoj mješovitoj školi Konjic, da se izradi Historijska ratna monografija Konjica i postave „ležeći policajci“ ispred JU II OŠ Konjic.

Dženadin Podrum (SZBIH) smatra kako su sve MZ zastupljene u budžetu kada je riječ o kapitalnim grantovima s tim da se treba voditi računa da se izrada budžeta naslanja na dokumenta vezano za Strategiju razvoja. I njega interesuje igralište u Glavičinama te podržava uređenje plaže „Patak“ u Čelebićima. Predložio je, da se autobuske nadstrešnice izgrade na svim većim mjestima i da se da poticaj majkama porodiljama bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne. Pozvao je predstavnike MZ da više animiraju građane da se uključe u javne rasprave o kreiranju budžeta u narednih mjesec dana.

Vijećnik Vahid Mujkić (SZBIH) kazao je, da je nacrt budžeta 80% ponavljanje istih stavki i postavio pitanje zašto se kapitalni projekti koji prođu komisiju više ne realizuju. Naveo je primjer Lisičiče, koji od 2012. godine čekaju izradu regulacionog plana.

Na kraju sjednice usvojen je nacrt Budžeta općine Konjic u iznosu od 19 miliona 384 hiljade i 110 KM sa 18 glasova za, 5 vijećnika SDP-a bilo je protiv i 2 vijećnika SBB-a bila su suzdržana.

Portal Novikonjic.ba obavještava građane da će u narednih mjesec dana biti zakazane javne rasprave po MZ, gdje će biti moguće podržati ili dati nove prijedloge za svoju ulicu, kvart, naselje, selo.

Da li će biti odziva građana zavisi prije svega od veće transparentnosti rada općinskih službi, predstavnika MZ, agilnosti vijećnika izbornog područja i dostavljanja informacija svim medijima na lokalnom nivou o datumima i lokacijama javnih rasprava o prijedlogu Budžeta općine Konjic za 2019. godinu.

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)