Printaj ovu stranu

TURIZAM / Završena rafting sezona na području Konjica: Konkurencija na Neretvi je velika, ali posla ima za svakoga

Ulaskom u oktobar završena je rafting sezona na Neretvi za ovu godinu. Na ovoj rijeci djeluje četrdesetak rafting klubova s ukupno 200 čamaca. Konkurencija je, kažu, velika, ali posla je bilo za svakoga.

Domaća kuhinja

- Ova rafting sezona na rijeci Neretvi je bila nešto bolja od prošle. Gostiju željnih adrenalina uvijek ima, iz sezone u sezonu sve više. Pretežno su to strani turisti, a najviše ih je bilo iz arapskih zemalja. Iz razgovora s njima shvatili smo da ih Konjic privlači zbog dosta vode i to pitke te domaće kuhinje i specijaliteta. Imamo dosta gostiju koji nam svake godine dolaze ponovo na rafting - navode iz agencije „Kameno vrelo“.

I u agenciji „Visit Konjic“ također su zadovoljni proteklom sezonom.

- Iako vrijeme ovo ljeto nije išlo naruku nikome, ipak smo imali veliki broj turista. S druge strane, period lijepog vremena je počeo već u aprilu te potrajao zbog oktobra pa je i sezona bila duža, a samim time i broj turista je bio veći nego 2017. godine. Svake godine bilježimo rast interesiranja za „outdoor“ aktivnosti u Konjicu te očekujemo da će se taj trend i nastaviti - istakli su iz ove agencije.

U vansezonskom periodu agencije se pretežno fokusiraju na proširenje postojećih kapaciteta, nabavku nove opreme za rafting, modernizaciju.

Podrška ministrice

Veliku podršku imaju i od Ministarstva turizma i zaštitu okoliša i od ministrice Edite Đapo koji već nekoliko godina kroz razne grantove pomažu ovom dijelu Bosne i Hercegovine i ulažu u turizam i rafting u Konjicu.

Tačan broj nepoznat

Koliko se tačno turista spustilo niz Neretvu u protekloj sezoni niko tačno ne zna jer u Konjicu ne postoji institucija ili udruženje koje bi prikupili podatke iz svih agencija. Iz registriranih agencija navode da postoji određen broj „divljih“ rafting klubova koji ne koriste adekvatnu i atestiranu sigurnosnu opremu. Ali, na svu sreću, unazad nekoliko proteklih sezona, bez obzira na opasnosti ove rijeke i njenih brzaka, većih nesreća nije bilo.

https://avaz.ba/kantoni/hercegovacko-neretvanski-kanton/424287/konkurencija-na-neretvi-je-velika-ali-posla-ima-za-svakoga?fbclid=IwAR0JAonoz0STMp2vS6tGwZsljS152-bbQLvgmp196Cw7M62ituY5a7bs6UE

NK

ocijeni
(0 glasova)