Srednjoškolci Konjica danas na Sajmu minerala u Kreševu

FOTO, NOVIKONJIC.BA FOTO, NOVIKONJIC.BA

Jutros u 9 sati, dva razreda konjičke Gimnazije, otputovala su na Sajam u Kreševo, koji se već petnaest godina održava u ovom lijepom gradiću.

Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja, održava se 20. 10. u vremenu od 10 do 19 h i 21. listopada od 10 do 16 h, u holu Osnovne škole.

O bogatstvu kreševskog kraja mineralima i rijetkim kristalima najbolje govori podatak da mineralozi i kolekcionari kristala rado, često i u velikom broju dolaze u Kreševo, ponajviše u potrazi za rijetkim kristalom citrinom. Citrin je mineral kvarca, a među sakupljačima je poznat kao „kristal dobrog raspoloženja“. Kreševski kraj je jedan od rijetkih u Europi u kojem se citrin može naći. Sajam uvijek bude odlično posjećen, a kristale, fosile i druge zanimljive nalaze iz zemljine utrobe, koji raznolikošću boja, oblika i veličina plijene pažnju svakog posjetitelja, predstaviće izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Njemačke i drugih država.

Posjetioci će moći vidjeti cijelu geološku povijest naše zemlje, kao i povijest rudarstva, kovačkog zanata, gdje će uz predavače biti i vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada ruda. Javnosti će na sajmu biti predstavljena i izložba ukrasnog kamena sa područja BiH. Sajam se u Kreševu organizira već 15. Godinu, pod pokroviteljstvom Općine Kreševo i Federalnog ministarstva kulture i sporta.


M.Č./Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)