MOSTAR: MOŽE LI PROTEST U CENTRU GRADA I KAKO?

Mostar -- Tomislav Zelenika iz HSS-a u BiH pozvao je ovih dana na društvenim mrežama na "protestnu šetnju zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH" na upravo održanim Općim izborima u BiH.


Naveo je i kako je vrlo važno "da ode dostojanstvena poruka iz Mostara u svijet o preglasavanju Hrvata". U kasnijim reakcija na objavljenu vijest, Zelenika je kazao kako je on "samo prenio post 'neforlamne grupe' Hrvatska mladost" Portal StarMo saznaje da policija "ima saznanja" da su organizator "predao zahtjev "za odobrenje skupa, ali da to "još nije došlo do policije". Pri tome nije usklučeno da bi se zahtjev mogao "pojaviti tokom dana", nakon ćega će biti urađen "sigurnosni plan".

Zanimljivo da je skup najavljen u strogom centru Mostara, iako postoji odluka Gradske uprave da se javni skupovi ovakvog tipa mogu organizirati samo na stadionu Kanterevac i na prostoru nekadašnjeg Sjevrenog logora. Po tom osnovu svojevremeno je zabranjen čak i skup policijskih sindikata, koji su morali odustati od skupa u centru grada i protestno okupljanje održati u Sjevernom logoru. Uz isto objašnjene, nedavno je zabranjen i skup na kome se na Španskom trgu željelo protestovati zbog konceta pjevača Thompsona u Mostaru.

Ukoliko se budu primjenjivale iste odredbe Gradske uprave i ukoliko zakon važi jednako za sve, skup na koga poziva Tomislav Zelenika uMostaru nikako se ne bi mogao održati onako kako je planirano, već samo na jasno određenim lokacijama.

Iz Gradske uprave Mostara, kao nadležene adrese, još uvijek nije stigla nikakva zvanična reakcija na vijesti o održavanju protesnog skupa Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.


(StraMo)

ocijeni
(0 glasova)