Printaj ovu stranu

FOTO: OTVOREN VELIČANSTVENI OBJEKAT NA ULAZU U MOSTAR

Mostar -- Uz prisustvo velikog broja građana, u utorak uveče su u mostarskom naselju Zalik, prigodnom svečanošću, otvoreni novoizgrađena pasarela i veliki park pored Osnovne škole Zalik.

Kako je i ranije isticano, novoizgrađena pasarela ima veliki značaj, posebno za djecu iz naselja Zalik, koja će na taj način dobiti siguran prelaz do škole, koja se nalazi s druge strane glavne saobraćajnice.

Svečanu traku presijekli su Salem Marić, savjetnik potpredsjednice FBiH i predsjednik Kluba Bošnjaka u zadnjem sazivu Gradskog vijeća i predstavnik Koordinacije udruženja građana iz Zalika, organizatora manifestacije, te mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Salem Marić je rekao da je riječ o projektu koji je započet još u sazivu Gradskog vijeća 2008. do 2012. godine. “On je imao za cilj da osigura nesmetan prelaz djece preko ulice, prije nego što su postavljeni semafori”, rekao je Marić, dodajući da je to cilj, koji je tek danas, nažalost, ispunjen. Podsjetio je kako je bilo dosta problema “oko imovinskih stvari”, eksproprijacije zemljišta, tako da se, uz sve probleme, dočekalo da projekat bude urađen.

“U budućnosti imamo namjeru uraditi još jedan kružni tok na prostoru semafora. Kada se to uradi, onda će tu biti četiri saobraćajne trake, gdje će biti nemoguće preći saobraćajnicu bez ove pasarele”, dodao je Marić, ističući da će tada pasarela dobiti svoje puno značenje.

Objekat, rekao je Marić, ima i simbolički značaj. “S druge strane ima i jednu simboliku Mostara i mostova u Gradu Mostaru. Ima jednu simboliku i Starog mosta na samom ulazu”, naglasio je Marić.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je rekao kako sigurnost djece i građana mora biti na prvom mjestu. Izgradnjom pasarele, dodao je, građani će sada moći preći s jedne strane saobraćajnice na drugu, bez ugrožavanja vlastite sigurnosti.

“Mislim da je ovaj dio grada u posljednje vrijeme možda dobio najviše projekata, jer napravljena je ovdje škola, uređen je ovaj park, urađena je ova velika saobraćajnica. Mislim da su to izuzetno značajni projekti za razvoj ovog dijela grada”, rekao je Bešlić. On je najavio da će na potezu od Željezničke stanice do sjevernog ulaza u grad biti izgrađena četiri kružna toka.

Zadovoljstvo otvaranjem pasarele nije krio ni direktor OŠ Zalik, Džemal Juklo, rekavši da su u protekle četiri godine imali stalne strahove prilikom prelaska djece i dolaska do škole. “Danas smo otklonili i taj sigurnosni aspekt, ali i dobili smo i jedan estetski objekat koji otvara grad i daje jednu, možemo tako reći, futurističku sliku ulaska u grad Mostar”, istakao je Juklo.

Svečanost je protekla uz veliki vatromet, nakon kojeg su građani, predvođeni zvanicama, prešli preko novoizgrađene pasarele.

Inače, organizatori - Osnovna škola Zalik, UG Zalik, SD Zalik, UG Progres, SD Reflex i Džemat Zalik organizovali su povim povodom prigodan muzičko-zabavni program. Najavljen je nastup Anida Ćusića, Mustafe Šantića, Namika Husnića, Adnana Jerlagića i Dine Memića.

Iz Gradske uprave Mostara ranije su saopštili da je sredstva u iznosu od oko 650.000 maraka osigurao Grad Mostar i utrošena su u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora. Kružni tok dobio je i savremenu LED rasvjetu, a vrijednost investicije je 110.000 maraka koju je osigurala Vlada Federacije BiH.

(StarMo-Novikonjic.ba)

ocijeni
(0 glasova)