KOALICIJA “PEACE BUILDING”: Za konjičke aktiviste održana edukacija iz oblasti javnog zagovaranja i lobiranja

FOTO: Novikonjic.ba (Endy Omeragić) FOTO: Novikonjic.ba (Endy Omeragić)

Proteklog vikenda (29. septembra) u Konjicu je održan seminar za članove Koalicije za borbu protiv mržnje ‘’Peace building’’ pod nazivom “Javno zagovaranje i lobiranje”. Osnovni cilj obuke bio je učenje tehnika i metoda za efektno i kvalitetno zagovaranje u lokalnoj zajednici.

Seminaru je prisustvovalo 13 učesnika – predstavnika Udruženja ‘’Volonteri i prijatelji konjičke regije’’ (VIPK) i Udruženja mladih ‘’Perspektiva’’, koji su imali priliku da slušaju vještog predavača, Ermina Hajdera iz Bihaća, koji je u jednodnevnom seminaru uspješno obuhvatio brojne teme vezane za vještine zagovaranja i lobiranja u raznim područjima života.

Zagovaranje predstavlja jedan od osnovnih instrumenata koje organizacijama civilnog društva (OCD) pruža mogućnosti ostvarivanja uticaja na politiku i javne institucije kroz kreiranje prostora za promjene.

U aktivnom dijalogu o iskustvima konjičkih volontera govorio je predsjednik VIPK-a, Adis Muhibić: "Javno zagovaranje je društveni proces čija je svrha postizanje društvenih promjena. Zagovarati znači govoriti u nečije ime kako bi se prevazišli zajednički i opći društveni problemi, odnosno napravile i sprovele politike koje će kreirati pošteno i pravično društvo. U Konjicu smo konkretno djelovali i podigli glas za zaštitu prava osoba sa invaliditetom, naših mladih sugrađana Hane Vođo iz Ribića i Belmina Kozića iz Konjica.”, kazao je Muhibić.

,,Mislim da je ovo jedna od najbitnijih tema za društveni aktivizam. Svi mi aktivisti trebamo da naučimo kako da se odnosimo prema vlasti i da na pravi način lobiramo za prave stvari. Mnogo toga sam naučila danas, kako kroz teoriju, tako i na stvarnim primjerima’’, rekla nam je koordinatorica konjičke koalicije, Adisa Salčin.

Izrazito oduševljenje izrazila je nova članica VIPK-a, Lamija Mezit: "Moja očekivanja su ispunjena u potpunosti. Izbor trenera je fantastičan. Dopala mi se neposrednost, te otvorena i dinamična komunikacija trenera sa učesnicima seminara. Također mi se svidjela praktičnost i primjenjivost prezentovanih vještina u stvarnosti. Iako mi je tema seminara od ranije poznata, dobila sam mnogo korisnih informacija. Nadam se da ću stečeno znanje iskoristiti u budućnosti’’.

Ovaj trening u formi seminara održan je u konjičkom hotelu Garden City, a podršku je pružila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini kroz projekat “Supergrađani i Supergrađanke.” Učesnici su izrazili zahvalnost OSCE-u, kao i osoblju hotela na izuzetnom gostoprimstvu i usluzi tokom seminara.

,,Ovim putem želimo da se zahvalimo hotelu Garden City na ljubaznosti i gostoprimstvu koje je zaista na izuzetnom nivou. Čast nam je što smo imali priliku učestvovati na ovom seminaru i hvala našim saradnicima i prijateljima iz OSCE-a Mostar’’, rekla je Selma Sultanić, PR Perspektive – saopćeno je iz Koalicije.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)