Vlada HNK završava dugoočekivani projekat asfaltiranja dionice Sovići-Sovićka vrata

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Stjepan Krasić, ministar saobraćaja i veza posjetili su gradilište na kojem su započeli radovi na dionici Sovići-Sovićka vrata na regionalnoj cesti Jablanica-Posušje. Provođenjem toga projekta, ukupne vrijednosti oko 850.000,00 KM, završava se spajanje asfaltnim zastorom i završava izgradnja regionalne ceste R 419 Jablanica-Doljani-Blidinje-Rakitno-Posušje.

Kako je tokom posjete istaknuto, ukupni projekat će trajati 120 radnih dana tokom kojih će biti izvršeni radovi na završetku izgradnje i posljednjeg makadamskog dijela dionice Sovići-Sovićka vrata u dužini od 3,6 kilometara.

Premijer Herceg i ministar Krasić naglasili su važnost završetka izgradnje ceste Jablanica-Doljani-Blidinje-Rakitno-Posušje, ukupne dužine 71,6 km, koja spaja čak tri važna magistralna cestovna pravca: M 17 Mostar-Jablanica-Konjic, M 16.2 Jablanica-Prozor i M 6.1 Posušje-Tomislavgrad, te regionalnu cestu Tomislavgrad-Lipa-Blidinje.

„S ciljem stvaranja što ugodnijeg okruženja za život građana, Vlada je značajnu pažnju u radu posvetila provođenju različitih infrastrukturnih projekata. Na naročit način ističu se projekti iz oblasti putne infrastrukture koji se implementiraju u svim općinama HNK i Gradu Mostaru. Za 2018. godinu za ovu namjenu u Budžetu HNK obezbjeđena su sredstva u iznosu od 5.775.000 KM, dok će za svaku narednu godinu iznos biti uvećan za 5%“, rekao je premijer Herceg.

„Ljudi koji su ovdje ostali ili su se, nakon svih stradanja, vratili živjeti zaslužili su kvalitetnu saobraćajnicu. Stoga, lično i u ime svih mještana zahvaljujem premijeru Hercegu, ministru Krasiću i Vladi HNK, što su prepoznali značaj konačnog završetka puta Jablanica-Posušje kako za nas mještane, tako i za privredni razvoj, osobito razvoj turizma“, naglasio je mještanin Ivan Rogić.

Inače, radovi su predviđeni u okviru godišnjeg Plana i programa Ministarstva saobraćaja i veza-Uprave za ceste, koji je usvojila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)