VANJA ŠUNJIĆ: Ti (ni)si kriv!

U trenutku kad se rodiš u Bosni i Hercegovini, odmah si kriv.

Kriv si što se nisi rodio u Njemačkoj, što ne možeš do putovnice i što ne pripadaš privilegovanoj kasti...

Da ne bi razmišljao o krivici, navlačiš na sebe veo žrtve. Pričaš da je život sjeban. Da je sve oko tebe sjebano. Obrazovni sistem je loš, a školovanje skupo. Kad završiš fakultet, nećeš naći posao u struci, nećeš nikada sebi uspjeti priuštiti sve što želiš. Nećeš ići na putovanja. Nikada nećeš usrećiti svoju djecu, jer im nećeš priuštiti sve ono što privilegovana manjina ima. Pokušat ćeš objasniti da nisi ti kriv, ali, dijete to ne razumije. Bićeš hronično nesretan i isfrustriran.

Život je sjeb. Ti si žrtva.

Odabraćeš zanimanje koje ti se nametne, ne ono koje želiš. Svejedno, ma šta da izabereš, bićeš poltron i dupelizac. Ćutat ćeš, smještak se i klimati glavom. Živjet ćeš iz dana u dan, prezirući svoj besmisleni život i sudbinu, i osuđujući sve što te okružuje, ali u sebi. Nemoj ti talasati, opasno je. Neko će drugi. I tako prolazi život. Prolaze decenije, a ti egzistiraš u svom ništavilu.

Odustao si od borbe, od ljubavi i od sebe. Smiri se, nemoj talasati, neko će drugi, govoriš sebi. Ponavljaš to kao mantru i na kraju zaboraviš da si živo biće koje ima razum.

Gledaš Dnevnik i sažalijevaš svijet. Čovječanstvo je u kurcu. Ustvari, sažalijevaš samo sebe. Ti misliš samo na sebe. Naglas komentarišeš novinara koji u vjetrovci izvještava o ubistvu jednog nedužnog djeteta. Sažalijevaš ga i konstatuješ da ti nije jasno zašto talasa. I onako se ništa ne može promijeniti. Oni su jači. Svijet je u kurcu. Ti si u kurcu.

Ne. Ti si u Bosni i Hercegovini. Rodio si se u najljepšoj zemlji na svijetu. Okružen si prekrasnim planinama i najčistijim rijekama koje neprestano zagađuješ. Ubijedio si sebe da su ti migranti i novinari najveći neprijatelji. Odmah nakon mafije.

Kakva bolan mafija?

Šta će tebi mafija... šta može uzeti od tebe, kad te pas nema za šta ugristi. Treba da strahuješ od siromaha, onog koji nema marku da djetetu kupi litar mlijeka. On će te zbosti u svem njegovom očaju, ako treba, kako bi djetetu omogućio da jede.

Ti nisi žrtva, ti si samo izmanipulisan. Zbog toga te treba sažalijevati. Ti si izmanipulisan, a kaznu snosimo svi. Ubijaju nedužnu djecu, prebijaju novinare, uskraćuju nam dostojanstvo i egzistenciju.

Ustani! Hrabro! Odvažno! Kao da ideš na posljednju bitku u svom životu. Svaki dan se probudi tako i bori.

Vjeruj, svijet će postati ljepši, a život podnošljiviji.

Pišem ovo, a na tabli autobusa stoji Sarajevo- Minhen. Gužvam kartu u svojim rukama i molim vozača da mi vrati kofer. U čudu me gleda.

Krenula sam iz pakla no, predomislila sam se. Vraćam se tamo gdje pripadam.

VANJA ŠUNJIĆ

http://www.udrimuski.ba/clanak/69070/vanja-sunjic-ti-ni-si-kriv

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)