VANJA ŠUNJIĆ: Festival kulture "Slovo Gorčina"

Prošli vikend grad Stolac je bio kulturno središte Bosne i Hercegovine i ugostio najveće umjetnike iz regiona, na Festivalu kulture „Slovo Gorčina“.

Programski sadržaj je bio i više nego bogat, a festival je započeo recitalom poezije Maka Dizdara u interpretaciji dijela glumačkog i autorskog tima predstave "Orfej sluša radio" nastale u produkciji Kazališta Marina Držića.

Na otvaranju festivala predstavili su se i mladi vizuelni umjetnici, a publika je imala priliku pogledati izložbu "Slovo Grubača: stećci u savremenoj umjetnosti" autora/ica Ajše Beširević, Enisa Čišiča, Bora Dizdara, Edina Durmiševića, Emira Durmiševića, Adisa Fejzića, Danisa Fejzića, Taide Jašarević i Armina Numanovića. Prvi dan festivala završen je muzičko-poetskim performansom Ahmeda Burića, kojeg je posvetio prerano preminulim prijateljima Aletu Puziću, Nisvetu Džanki i Predragu Luciću.

Pobjednica ovogodišnjeg Festivala kulture „Slovo Gorčina“ je Željana Vukanac sa zbirkom poezije "Prostori". Pobjednica je, osim objavljivanja rukopisa i promocije zbirke na narednom festivalu osvojila i novčanu nagradu. Druga nagrada pripala je Vladani Perlić, za zbirku "Posljednji mate sa Erazmom", dok je treću nagradu osvojio Srđan Sekulić, za zbirku "Kamene gore Spartohorija".

Drugi dan je započeo „Stolačkim ljetnim univerzitetom“, na kom su učestvovali polaznici/e iz Bosne i Hercegovine i regiona, a nastavljen je književnom večeri gdje su se predsravili bh. autori Faruk Šehić, Damir Ovčina i Ahmed Burić. Nakon toga, program se preselio u prelijepe, inspirativne zidine starog grada Vidoškog, gdje su gitarista Miroslav Tadić i violinistica Yvette Holzwarth imali koncert.

Na Stolačkom ljetnom univerzitetu o poeziji Maka Dizdara u širem kontekstu, od kanonizacije do života autora, govorile su Amila Buturović sa Univerziteta York u Torontu, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Adrijana Vidić sa Sveučilišta u Zadru i Nadija Rebronja sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.
Zatvaranjem Stolačkog ljetnog univerziteta i promocijom knjige "Lutanja" autorice Aleksandre Jovičić s kojom je razgovarao Adnan Žetica završio je treći festivalski dan. Aleksandra Jovičić prošlogodišnja je dobitnica nagrade "Mak Dizdar“.

Nakog završetka festivala, razgovarali smo sa Gorčinom Dizdarom, unukom Maka Dizdara i Predsjednikom upravnog odbora festivala.

ROM: Gorčine, kakvi su prvi utisci nakon festivala?

Gorčin: Ako zanemarimo iscrpljenost i umor, jako pozitivni. Sve je prošlo uistinu prelijepo, iako smo zbog kiše morali otkazati jedan od glavnih programa, predstavu „Orfej sluša radio“. Sve ostalo je bilo lijepo. Ja sam vrlo zadovoljan, a vjerujem da su i učesnici i gosti.

ROM: Šta je ono što bi izdvojio kao najznačajniji segment festivala, ako možeš biti objektivan?

Gorčin: Bilo bi nepravedno bilo koga izdvojiti, ili bilo koga favorizovati. Svi učesnici su bili genijalni i iznenadili me pozitivno, ali koncert Miroslava Tadića je bio uistinu fenomenalan i jako dobro posjećen. Ambijent je bio prekrasan, u zidinama grada Vidoškog; tako da bih to izdvojio, a osim toga, također i veče poezije Otta Tolnaja, vojvođanskog Mađara, autora preko trideset knjiga poezije, romana, eseja, te monografija posvećenih likovnim umjetnicima. Druženje sa Ottom Tolnajem je čast i privilegija. Divno je kada upoznate tako velike i značajne umjetnike i vidite koliko su pozitivni i skromni ljudi.

ROM: Ove godine ste dali priliku mladim umjetnicima. Upriličili ste niz izložbi mladih umjetnika, koju su debitanti, a i sama književna nagrada ide za prvu neobjavljenu zbirku. Jesu li zapostavljeni mladi kod nas i je li njihov rad na margini?

Gorčin: Kod nas su zapostavljeni i stari i mladi. Kod nas je sve manje-više zapostavljeno. Ali, to je jedan poseban aspekt, mladi književnici i umjetnici. Ne postoje etablirani putevi kako se afirmisati u široj javnosti. Nagrada „Mak Dizdar“ i izložba „Slovo Grubača“ nadam se da su doprinijeli toj afirmaciji.

ROM: Kakav je uopšte kvalitet kulture kod nas? Ako porediš „Slovo Gorčina“ i neke druge bh. festivale sa festivalima u regionu, pa i dalje, gdje smo mi?

Gorčin: Ima različitih festivala, boljih i lošijih, ali kod nas generalno nedostaje organizacijskih iskustava, marketinga, pa i dizajna i vizuelnog identiteta. Često se oslanjamo na obrasce ponašanja iz nekog predratnog sistema, pa i tu vidim nadu u mladima, koji moraju da nauče da funkcionišu u malo dinamičnijim okolnostima, no nažalost, naš edukativni sistem im pruža malo prilike za to učenje.

ROM: Je li vulgarna festivalizacija kulture? Vodi li ona komercijalizaciji, ili je to jedini način da kultura danas dospije do krajnjih konzumenata?

Gorčin: Naravno da nije lijepo što nam se čitava kultura svodi na festival, ali postoje festivali koji se nikako ne mogu nazvati vulgarizacijom, tu bih izdvojio i „Slovo Gorčina“. No, bilo bi lijepo da postoje sredstva koja se konstantno izdvajaju za kulturu, da recimo Makova hiža ne živi samo tokom ova tri dana, nego da živi tokom čitave godine, sa kulturnim sadržajem. Teško je raditi i nešto ozbiljnije graditi bez podrške.

http://www.udrimuski.ba/clanak/68128/festival-kulture-slovo-gorcina

Vanja Šunjić /Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)