Obavijesti: Bajram-namaz i obilježavanje Dana šehida

Ramazanski bajram je u petak, 15. juna 2018. godine. Sabah namaz će se u džamijama na dan bajrama klanjati u 4:30 h, a bajram-namaz u 5:42h.

Bajram-namaz klanja će se na području grada: u svim gradskim džamijama (gradska, vardačka, čaršijska, tekijska, prkanjska, repovačka i džamija u Gornjem Polju) i sportskoj dvorani na Musali gdje će biti upriličena centralna bajramska svečanost - bajramsku hutbu održat će i namaz predvoditi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić.

Bajram-namaz će se klanjati na sljedećim mjesta - u džamijama i mesdžidima u naseljima:

Homolje, Donje Selo, Solakova Kula, Džepi, Zukići, Brđani, Repovci, Tuhobić, BIjela, Nevizdraci, Studenčica, Grabovci, Podhum, Idbar, Grušča, te u džamijama koje i inače imaju stalne imame (Glavičine, Spiljani, Glavatičevo, Bjelimići, Podorašac, Šunji, Orahovica, Čelebići, Lisičići, Treboje-Bolobani, Ribići, Gorani, Buturović Polje, Džanići, Lukomir, Čuhovići,Seonica, Parsovići, Jasenik, Kruščica)

Drugog dana Bajrama obilježavamo Dan šehida

U subotu, 16. juna 2018. godine, drugog dana Bajrama, obilježava se Dan šehida.

Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur'ana bit će iskazanapočast i upućena dova plemenitim dušama šehida. Po islamskom učenju njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu pogunuli: 'Mrtvi su' ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate. (Kur'an, El-Bekare 154)

Obilježavanje Dana šehida u Konjicu počet će u 10 sati učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju šehidima na Trgu državnosti- Alija Izetbegović, a nastaviće se obilaskom šehidskih mezarja i ratnih spomen obilježja na Musali, te potom obilaskom šehidskog mezarja kod čaršijske džamije gdje će se proučiti Ja'sin za duše naših šehida.

S obzirom na istaknuti značaj ovog dana u našoj savremenoj tradiciji i potrebi njegovanja kolektivnog pamćenja na dane neviđenog otpora agresiji i herojska djela bosanskih šehida, očekuje se da na obilježavanju Dan šehida osim porodica poginulih i svečanih delegacija, prisustvuje veliki broj naših džematlija i građana. - saopćeno je iz MIZ Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)