U SUSRET DANU OPĆINE KONJIC / Adis Muhibić: Budimo budni - iznad Konjica nova zora sviće

FOTO: VIPK FOTO: VIPK

Neumoljivi i nepotkupljivi aktivista civilnog društva, Adis Muhibić, predsjednik Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije”, objavio je status na svom Facebook profilu posvećen 16. junu - Danu općine Konjic čiji sadržaj uz dozvolu prenosi portal novikonjic.ba.

“Otvaranje šetališta pored rijeke Neretve zadobilo je mnoge simpatije građana, kao i posjetilaca našeg grada. Ne treba biti cjepidlaka. Budžetskim novcem može se uraditi sve i svašta pa se tako “kofrčimo” gostima i prijateljima koji navrate do nas pričajući kako nam je lijepo.

Prošetamo malo dalje i svjedoci smo razorenih dječijih parkova i igrališta. Koliko nam je stalo do toga i je li nam uopšte stalo?

U gradu postoje tri dječija igrališta-parka. U Koloniji, na Luci i Trešanici. I sva tri su devastirana što od vremenskih neprilika (dotrajalost), vandalizma, ali ponajviše zbog nebrige lokalne vlasti u Konjicu. Naš grad, ne može se pohvaliti uređenim dječijim parkovima i igralištima i to je nešto što se godinama zamjera općinskoj administraciji, jer ne pokazuju ni najmanji napor, niti rezultat, niti volju da se konačno sredi takvo stanje.

Jedna od vitalnih uloga menadžmenta preduzeća JKP “Standard” ogleda se i u održavanju parkova i parkovskog mobilijara. I pored činjenice da poprilično dobro rade svoj posao, ipak nisu tako ažurni za malu raju u mjeri koja bi bila vidljiva i trajna. Mogu tako, jer im plaho “ne puše za vrat” niti komunalna, niti federalna inspekcija. Mjesne zajednice, ostali? Ništa. Ćorak. Ponekad, tamo gdje ima “galamdžija” malo "štucuju" klupice i to je sve.

Nelegalni parking privatnih motornih vozila građana i uposlenika općine Konjic na sportskom poligonu u Trešanici pokazatelj je neosjetljivosti za zajednicu i za stid. Iz godine u godinu budžetska stavka za uređenje uzurpiranog sportskog poligona u Trešanici se prenosi, a da stvarni razlog nikome nije jasan.

Jedne davne 2005. godine mladi su se okupljali i snivali kako da imaju svoje Vijeće mladih u Konjicu. Krenuše. Dobiše i prostoriju od općine, ali avaj. Za izvjesni period, dobiše i šut kartu iz prostorije u kojoj danas caruje sportska kladionica. Koliko ono miliona KM godišnje iz Konjica kladionice iznesu novca? Dođe novi Zakon o mladima i u Konjicu muk. Hoće li mladi sjediti skrštenih ruku ili će zatražiti podršku federalnog vijeća ostaje da se vidi.

Da pišem sada o nikada iniciranoj Strategiji za mlade, o budžetskim sredstvima za mlade koja imaju prazan hod, namjenski formiranim udruženjima, nelegitimnoj predstavnici konjičkog NVO sektora otisnutoj u poslovni sektor, … nekada drugom prilikom.

Dobro je, ali može to uvijek bolje”, kaže neko. Taj “NEKO” bi to trebao uraditi za sve nas, a mi trebamo biti budni, jer iznad Konjica tek treba nova zora da sviće.

Voljeni grade, sretan rođendan od srca ti želim!”

(Adis Muhibić, građanin Konjica i predsjednik NVO “Volonteri i prijatelji konjičke regije”)

FOTO: Dječiji parkić, ali ne u Konjicu već u Mostaru

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)