ČAS HISTORIJE: Položeno cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Konjica

FOTO: Vehid Šišić FOTO: Vehid Šišić

Udruženje civilnih žrtava rata Konjic je jučer u sklopu manifestacije Dani općine Konjic organizovalo Čas historije na spomeniku djeci civilnim žrtvama rata kod Druge osnovne škole na Musali.

U programu su učestvovala djeca od 5 do 15 godina koji su kroz recitaciju i performans odali počast za 16 ubijene djece Konjica u proteklom ratu.

Svoj doprinos organizaciji događaja pružili su: Dječiji vrtić „Zulejha Begeta“, učenici II OŠ Konjic, konjički izviđači, volonteri VIPK-a, članovi Karate kluba „Igman“ Konjic.

Najupečatljiviji dio programa bio je kada su učenici ustajući iz školskih klupa za svako stradalo dijete položili cvijeće na spomen obilježje uz poruku da se nikada ne zaboravi učinjeno zlo.

„Ovaj dan je za sve nas, za svu našu generaciju tužan, jer svaki put kada prođemo pored spomenika sjetimo se i znamo da su sada ta djeca trebala biti već odrasli ljudi, ali svi mi i sva naša generacija treba da se sjeća te djece.“ – kazao je jedan od učesnika za Radio Konjic.

„Ja vam odoh mili moji, u sudbini tako stoji. Žao mi je, ne dočekah da se rodi moja seka. Pozdravite mi drugarice sve iz naše ulice. Kad iz škole izlaze, nek mi mezar obilaze. Vrapce mi redovno hranite, da gladni budu nedajte. Nek u tašni sveske stoje, nek se zna da su moje. I na kraju, da vam kažem, kad vam odem, nek vam stalno bude sjeta, na svoga djeteta.“ – recitovala je stihove Semira Jablić, zamjenica predsjednika NVO Volontera i prijatelja konjičke regije.

Vjerski službenici, konjički jerej, Milan Bužanin i glavni imam Medžlisa IZ Konjic, Refik ef. Delić u svojim obraćanjima su ukazili da se stradanje nevine djece ne smije zaboraviti.

„Kažu da zlo nestaje njegovim nespominjanjem, ali postoje takva zla koja se s vremena na vrijeme treba prisjetiti, da podsjećaju, da se nikome ponovo ne bi desilo ono što se desilo ovdje.“ – poručio je ef. Delić.

„Treba da nam bude opomena i da uvijek kroz život zaustavljamo svako nasilje, borimo se protiv svakog nasilja i svakog rata, jer u svakom ratu i nasilju uvijek nastradaju oni najslabiji, oni najmanji.“ – kazao je paroh Bužanin.

Roditelj, Irfan Jusufović, ispred Udruženja civilnih žrtava rata kazao je: „Da je prvenstveni cilj, ne zbog nas roditelja koji smo izgubili svoje i to nećemo nikada zaboraviti. To je zbog ove druge djece, zbog generacija koje stasavaju da održe čas historije periodično. Mislim da smo u tome i uspjeli.“ – izjavio je Jusufović.

Historijski čas završen je stihovima „Samo da rata ne bude...“

Fotografija Vehida Šišića.

Fotografija Vehida Šišića.

Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.

(Tekst priređen na osnovu priloga Radio Konjica. FOTO: Vehid Šišić i VIPK)

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)