Printaj ovu stranu

Konjičanka Lejla Ćatić, dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva

Lejla je svojim radom dotakla živote više od dva miliona ljudi koji žive u konfliktnim i postkonfliktnim društvima, poboljšala te živote, rekao je britanski ambasador u BiH Nj.E. Edward Ferguson.
(VIDEO) Lejla Ćatić dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva
Konjičanka Lejla Ćatić od danas uz svoje ime može uvijek stavljati OBE, a to znači, objasnio je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, da je Ćatić dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (The Most Excellent Order od the British Empire OBE).

Orden joj je uručen na današnjoj ceremoniji u rezidenciji britanskog ambasadora u Sarajevu, u ime kraljice Elizabete, koja je na vrhu tog reda, i koja je lično odlučila, na prijedlog premijera Velike Britanije da se Lejli Ćatić dodijeli ovo visoko priznanje za svoj rad na uspostavljanju dobre uprave u Siriji i Avganistanu.

-Počasni OBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad na unapređenju života drugih osoba, dugogodišnji volonterski rad i slično, objasnio je ambasador Ferguson na svečanosti kojoj su, po želji dobitnice, prisustvovali njeni najbliži, porodica, rodbina, prijatelji.

Lejla Ćatić je stručnjak za javne finansije i lokalnu samoupravu, a posljednjih deset godina je radila najprije kao savjetnik a kasnije kao vođa programa na brojnim programima Velike Britanije u postkonfliktnim zemljama, uključujući Afganistan i Siriju.

Zahvaljujući se, Lejla Ćatić je rekla, pored ostaloga, da se osjeća iznimno počastvovana.

-Kao nekome ko je posljednjih deset godina u postkonfliktnim i zaista zemljama u konfliktu, pokušavajući vratiti ljudima osjećaj dostojanstva, dajući im određenu kontrolu i vidljivost nad radom vlade koja ih predstavlja i radeći na izgradnji institucija koje bi aktivno pokušavale razumijeti i ispuniti potrebe građana, te učiniti to na transparentan i odgovoran način, ovo je priznanje da moj trud nije bio uzaludan, istakla je Lejla.

No, Čatić je naglasila i to da to nije priznanje samo za nju.

-Priznanje ide najprije svim onim ljudima koji su od 2013. godine radili na Siriji-iz Sirije, Turske, Jordana i Velike Britanije-kako bi unaprijedili uslove života i dokazali da i pored svakodnevnog bombardovanja od strane Asadovog režima, vladine institucije mogu pružati usluge građanima i trošiti novac na način koji služi tim građanima, a ne vlastitim interesima.Ova nagrada pokazuje da smo time možda zaista izgradili temelje za bolje društvo u budućoj Siriji i praksu koja može biti implementirana u drugim kontekstima, takođe. Za tu nadu, ja sam zahvalna, rekla je Lejla, a ambasador Ferguson je istakao da Lejla i sama potiče iz zemlje koja je bila u ratu, a fascinantno je to da je njen rad dotakao, promijenio na bolje, živote dva miliona ljudi.

image
/DIDIER TORCHE

Na ceremoniji dodjele je bila i Lejlina ponosna majka Amara Ćatić, te brat Adnan, koji nam je rekao da je njegova sestra uvijek bila drugačija, bolja od drugih, a došla je i njena nana Fatima Gačanin, koja nije mogla zaustaviti suze.

Prisustvovala je ovom velikom događaju, ne samo za Lejlu nego za cijelu BiH, i Derviša Skalonja iz Konjica s suprugom Behramom i s kćerkom Dženitom, koja radi u Beču, u Kancelariji za atomsku energiju UN.

Nisu u rodu, ali su povezani na 'sto' načina. Gospođa Derviša je bila i kuma Lejlinim roditeljima i njoj.

-Sretna sam zbog Lejle, sretna sam da se ovako nešto lijepo dešava nekome iz naše zemlje, rekla nam je Derviša.

Lejla u Siriji vodi program izgradnje i podrške lokalnim institucijama od 2013. godine.

Program je implementiran u 45 gradova pod kontrolom moderne opozicije u Siriji.

-Takvi projekti uključuju pretvaranje javnih parkova u poljoprivredne površine i uzgoj hrane u Alepu tokom opsade, izgradnju obrazovnog centra sa dječijim igralištem pod zemljom u istočnoj Guti, ili rehabilitaciju nekoliko zdravstvneih ustanova, između ostalih, pet porodilišta u Idlibu.

Prije toga Lejla je bila vođa sličnog projekta u Avganistanu, a od 2007. do 2011. godine je radila za afganistansko ministarstvo finansija.

Od 2004. do 2007. godine je radila na reformi budžeta na federalnom i državnom nivou u BiH.

Danas nam je rekla da se vrlo brzo opet vraća u Siriju.

ocijeni
(1 glas)