Okončana talačka kriza u Francuskoj: Ubijene dvije osobe, policija likvidirala napadača

Naoružani muškarac koji je od jutros držao taoce u supermarketu u južnoj Francuskoj, likvidiran je tokom policijske akcije spašavanja talaca, kazao je Yves Lefebvre, zvaničnik Policijske unije Francuske.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopćili su da su u talačkoj krizi ubijene dvije osobe, dok su tri povrijeđene, od kojih je jedna u teškom stanju.

Ranije je francuski premijer Edouard Philippe kazao kako informacije kojima raspolaže govore kako bi se "moglo raditi o terorističkom napadu". Napadač je prvo ispalio šest hitaca na policajce koji su se vraćali s trčanja u blizini grada Carcassonnea u petak ujutro. Jedan od policajaca je lakše ranjen u rame, rekli su iz policije.

Osumnjičeni je potom ušao u supermarket "Super U" u obližnjem gradiću Trebesu, gdje je otvorio vatru usmrtivši dvije osobe i ranivši tri. Na mjesto događaja poslane su specijalne policijske jedinice, a lokalni putevi su blokirani, dok je stanovnicima savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Iz ureda pariskog tužioca saopštili su da je otvorena istraga, ali nije navedeno više detalja o razlozima. Do ovog poteza je došlo nakon nepotvrđenih medijskih izvještaja kako se radi o azilantu koji je navodno povezan s ISIL-om.

Francuska se nalazi u stanju pripravnosti nakon napada ekstremista 2015. i 2016. godine u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

faktor.ba-novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)