AUSTRALIJA: Promocija knjige "Čovjek koji je izgubio identitet" autorice Suada Suljić Sokolović iz Tuzle

Književnica Suada Suljić Sokolović iz Tuzle, koja već nekoliko godina živi i radi u australijskom Melbourneu, u Islamskom centru Deer park u ovom gradu promovirala je svoju petu knjigu „Čovjek koji je izgubio identitet“, koja se sastoji od kratkih priča, pjesama i sevdalinki.

- Draga braćo i sestre, hvala vam što ste dolaskom dali svoj doprinos ovom kulturnom događaju, a ujedno potvrdili svijest da ste, odnosno da smo Bošnjaci i da volimo i podržavamo sve što je za dobrobit našeg naroda, tj. naše Bosne i Hercegovine. Ova knjiga, zasigurno, jeste za dobrobit našeg naroda i naših novih naraštaja, jer je poučna, čuva našu historiju, našu tradiciju, našu jezičku baštinu… Jednostavno, čuva naš identitet i uči nas kako da ga ne izgubimo- poručila je autorica tokom promocije.

Moderator promocije bio je uvaženi ef. Muhamed Džidić, a, uz autoricu, promotori književnog djela bili su prof. Ramiz Muminović, urednik i voditelj bosanskog radija u Melbourneu, i počasna konzulica BiH u Australiji , gospođa Đemila Talić Gabriel.

- Drago mi je što sam bila u ulozi promotora nove knjige naše drage književnice Suade Suljić Sokolović, te što sam bila dio ove lijepe kulturne večeri. Gospođa Suljić Sokolović obratila mi se sa željom da joj budem promotor, a razlog je što je već dugo pratila moj rad i bila fascinirana svime što sam postigla u promociji BiH u svijetu, i prije uloge počasnog konzula,a naročito poslije stupanja na dužnost. Knjiga „Čovjek koji je izgubio identitet“ sastoji se od 19 priča, koje nam govore o nama samima. U svakoj od njih neko od nas će se pronaći. Od ratnih stradanja, majčine ljubavi, do čovjeka po imenu Nihad koji odlazi u Canadu, gdje promjenom svog imena gubi identitet, zaboravljajući Bosnu, svoje roditelje, sve što ga je činilo kao osobu. Knjiga me je iskreno oduševila. U njoj se posebno očituje korištenje riječi iz našeg bosanskog jezika, riječi koje su već pomalo zaboravljene. Knjiga “Čovjek koji je izgubio identitet” nosi snažnu poruku za nas, našu djecu, našu unučad, a poruka je da nikada ne zaboravimo ko smo, šta smo, iz koje zemlje dolazimo i koje smo vjere- kazala je Talić Gabriel, te dodala da već za mart priprema predstavljanje knjige i u Sydneyu.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)