KONJIC: Visoki dužnosnik UN-a, Adam Dieng posjetio Titov bunker ARK

Privodeći kraju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, Specijalni savjetnik Generalnog sekretara UN-a, gospodin Adama Dieng izrazio je želju da posjeti Kolekciju D-0 ARK Underground smještenu u Atomskoj ratnoj komandi u blizini Konjica.

U pratnji visokog dužnosnika UN-a, bila je i gospodja Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH. Ispred ARK-a, delegaciju UN-a dočekala je Koordinator Projekta D-0 ARK Underground Sandra Miljević Hozić koja je visokog gosta upoznala sa Kolekcijom D-0 i idejom Projekta. Nakon obilaska Kolekcije Specijalni savjetnik gospodin Dieng nije krio oduševljenje.

“Ideja da se umjetnošću pacifizira vojni objekat, i da se umjetnici uključe sa svojim djelima u zaštitu ovog vojnog objekta zaslužuje svaku podršku. Sama ideja da se u jednom ovakvom objektu, gradjenom u vrijeme velikih svjetskih napetosti i skrivanom od javnosti, na umjetnički način ispriča priča o vremenu Hladnog rata, fascinantna je i, vjerujem, jedinstvena u svijetu. Mislim da svako, nakon razgledanja umjetničkih radova umjetnika sa svih strana svijeta, postane bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo. Veliki sam podržavalac ovog Projekta i vrhunske Kolekcije D-0 ARK Underground” rekao je Specijalni savjetnik Generalnog sekretara UN-a gospodin Adama Dieng.

Kolekcija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK nakon četiri održana ciklusa broji 142 umjetnička djela, a u Projektu je do sada uzelo učešće 108 svjetskih umjetnika.

Stručnjaci su vrijednost Kolekcije D-0 ARK, jedinstvene u svijetu, procijenili na 7.000.000 Eura.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)