NEISKORIŠTENI TURISTIČKI POTENCIJALI OPĆINE KONJIC: Konjic je grad koji bi mogao živjeti od svoje ljepote

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

Grad i općina Konjic stvoreni su za turizam i mogli bi živjeti od svoje ljepote, kažu dobri poznavaoci ove u svijetu razvijene privredne grane.

Malo je gradova na Planeti sa ovako raznolikom klimom, pejzažima i ovakvim bogatstvom voda i drugih prirodnih ljepota. Samo u jednome danu možete se skijati na Prenju na 2.000 metara iznad mora, uživati u raftingu i kanjonu Neretve, kupati se u ledničkom Boračkom i vještačkom Jablaničkom jezeru, a do kraja istoga dana stići na Jadransko more. Planine Bitovnja i Zec planina bogate su bobičastim voćem (borovnica i brusnica), uz mnogo planinskih izvora i pašnjaka pravi su raj za razvoj seoskog i eko turizma, za planinski biciklizam i pješačenje. Prenj, Tisovica, Ljubina, Borašnica i Visočica bogate su ljekovitim biljem, a Glavatičevo, Repovci, Odžaci i Buturović Polje sa svojom dolinom Neretvice, poznati su proizvođači zdrave hrane. Njihove trešnje, kruške, jabuke, paradajz, med, luk odavno su prepoznatljivi i traženi u Sarajevu, Beču, Dubrovniku...Baščica, Lađanica, Krupac , Bijela, Ljuta, Kraljuštica i druge rijeke pune su ribe, a pitke su cijelim svojim tokom, što je danas rijetkost u Evropi. Sa 148 km vodotoka i 14 km2 jezerske površine, ne čudi podatak da općina Konjic za 12 puta nadmašuje svjetski prosjek po bogatstvu obnovljivih izvora vode.

Konjic sa bližom okolinom ukrašava i preko 4 000 stećaka, a nekropola Biskup kod Glavatičeva, kao dio svjetske baštine, od 15.7.2016., nalazi se na listi UNESCO-a. Stari most iz 1682. godine obnovljen je 2009. godine i jedan je od ukupno 49 nacionalnih spomenika BiH sa područja ove općine.

Grad Zuke Džumhura, Kasima Prohića, Lazara Drljače, Vladislava Lama i drugih svjetskih velikana, ima jedinstvene kanjone Neretve i Rakitnice, ima svoje drvorezbare koji već preko 150 godina u plemenitom drvetu urezuju ime svoga grada i slavu mu pronose širom svijeta.

Alternativna ratna komanda (ARK), pravi je podzemni grad sa 6.584 m2, 280 m ispod zemlje, građen 26 godina za potrebe vojnog i političkog vrha bivše države na čelu sa Titom, koji je za državni vrh od 350 ljudi pružao sigurnost od atomske bombe. U ARK-u je 27. maja 2011. otvoren najveći i najzanimljiviji kulturni događaj BiH Bijenale savremene umjetnosti D – 0 ARK Unedrgraund – Time machine – „No Network“! Bijenale, koji je veliki internacionalni i integrativni događaj, Vijeće Evrope proglasilo je kulturnim događajem Evrope te sezone.

Međutim, sve nabrojano samo po sebi jeste vrijednost, ali to još uvijek nije i turistički proizvod, kojeg tek treba napraviti, odrediti mu cijenu i ponuditi tržištu. Izlazak Konjica na evropsku turističku scenu zahtijeva stručan pristup u objedinjavanju svih potencijala, izgradnji odgovarajućeg imidža i marketinga grada, stvaranje cjelokupne pozitivne medijske slike i povezivanje sa domaćim i evropskim turističkim agencijama, pokretačima potražnje.

Konjic ima sve uslove da postane centar posebno bh eko-turizma, a objekat D-0 ARK, uz Bijenale savremene umjetnosti, može postati svjetska turistička atrakcija. Može, ali još nije kako treba. Bez obzira što je turizam uvijek u vrhu prioriteta strategije razvoja općine, još nikada nisu objavljeni podaci o broju posjeta i vrsti turista, te o prihodima općine Konjic od turizma ?

(Otvaramo za širu raspravu temu neiskorištenih turističkih potencijala općine Konjic, te pozivamo sve čitaoce da pišu o ovoj temi, kako bismo zajedno doprinijeli da Konjic bude još bolji i ljepši grad, za dobro svih njegovih stanovnika).

Izvor: Mirsad Čukle/ novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)