Usvojen novi zakon o saobraćaju: Čeka nas drastično povećanje kazni

Foto: Google Foto: Google

Ključne novine koje se nalaze u novom tekstu zakona vezane su za kaznenu politiku.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ključne novine koje se nalaze u novom tekstu zakona vezane su za kaznenu politiku.

Tako će se ubuduće za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa plaćati kazne od 100 do 300 KM, a za prekoračenje brzine od 400 do 1.000 KM.

Novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM bit će kažnjeni vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi.

Izmjenama zakona predviđena je i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji idu putem ili prelaze kolovoz.

Kazne od 400 KM do 1.000 KM predviđene su i za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu. Za mlade vozače do dvije godine vozačkog staža predlaže se vraćanje zabrane vožnje od ponoći do pet sati ujutro, osim vozačima koji imaju ugovor o radu.

Takođe novo zakonsko rješenje za mlade vozač, kojima budu izrečena četiri kaznena boda, poništava vozačku dozvolu i moraće ponovo da polažu vozački ispit.

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.

Za vozače bicikala, prihvatanjem ovog prijedloga, neće biti obavezno korištenje zaštitnih kaciga. Analizom problema koji su se javili kod primjene ovakve odredbe izveden je zaključak da takva odredba destimulativno utiče na obim korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u naseljenim mjestimu.

Predviđaju se i oštrije sankcije za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe.

Također, cijeneći funkciju izvedenih „dnevnih” svjetala na vozilima kao ekonomičnije alternative „kratkim” svjetlima, predložena izmjena u novom zakonu se ogleda u mogućnosti korištenja „dnevnih” umjesto „kratkih” svjetala.

Javna rasprava o prijedlogu ovog zakona bit će održana početkom oktobra.

Preuzeto sa: buka/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)