DEMANT NA DEMANT / Velija Halilović: Franjo Križanac iznosi neistine o mom selektorskom radu u Karate savezu BiH / Franjo Križanac: Halilović se za propuste mora očitovati državnom karate savezu

FOTO: Facebook FOTO: Facebook

Na redakcijski email zaprimili smo demant Velije Halilovića, vršitelja dužnosti selektora U-21 selekcije žene Karate saveza Bosne i Hercegovine (KS BIH) na tekst pod naslovom: “NOVIKONJIC.BA SAZNAJE: Velija Halilović osvajačicu Balkanske zlatne medalje Anitu Tadić uklonio sa zvaničnog spiska bh. reprezentacije – oštra reakcija Franje Križanca iz KS FBIH na degradirajući postupak” objavljen, 10. 12. 2017. godine.

Link teksta: http://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/3727-novikonjic-ba-saznaje-velija-halilovic-osvajacicu-balkanske-zlatne-medalje-anitu-tadic-uklonio-sa-zvanicnog-spiska-bh-reprezentacije-ostra-reakcija-franje-krizanca-iz-ks-fbih-na-degradirajuci-postupak-selektora

Redakcijski tim nije vidio potrebu za kontakt sa Velijom Halilovićem, obzirom da se i sam oglasio na našem portalu i iznio svoju stranu priče istog dana nakon objave teksta. Ukoliko smo u tome pogriješili, ovim putem se izvinjavamo, ali i naglašavamo da ćemo ovakve i slične priče pratiti i ubuduće.

U nastavku teksta objavljujemo i zvanično pristigli demant Velije Halilovića, kao i odgovor na demant Franje Križanca:

"Poštovani,

Ovim putem Vam se obraćam da reagujete na nekorektno izvještavanje medijskog Portala NoviKonjic.ba i prihvatanje teksta uvrijedljivog karaktera, kojim se diskreditujem kao ličnost i kao stručnjak, bez da ste kontaktirali mene kao drugu stranu u priči, čime ste već narušili novinarski kodeks.

Ja, Velija Halilović, sam V.D. selektor karate reprezentacije Selekcije U-21 žene Karate savezaBiH i izneseno je niz netačnosti i uvreda na moj račun od strane ljudi koji su zlonamjerni, a “novinari” u koje sumnjam da i imaju validne diploma žurnalistike i osobe koje pišu na vašem portalu Novikonjic.ba su njihove tekstove objavili bez provjera i bez davanja mogućnosti meni kao oblaćenoj ličnosti da kažem nešto o cijeloj priči.

Franjo Križanac je, trener karate kluba Empi iz Prozora, iznio niz neistinitosti o radu selektora na 18. Balkanskom prvenstvu, održanom u Herceg Novom 08.-10. decembra, neistinotosti o izboru takmičarki, a isti je sastavljen po Prvilniku Karate Saveza BiH, kao i pravovremeno objavljeni spisak reprezentativki i isti dostavljen KS BiH, što ste prije same objave morali prvo provjeriti.

Ova objava je prouzrokovala mnogobrojne negativne komentare i insinuacije na moj rad kao selektora i trenera, tako i rad i uspjeh same selekcije KS BiH na 18. Balkanskom prvenstvu u C. Gori. Takođe se negativno odrazilo na članove moje porodice i prijatelje, kao i sugrađene Konjica. Napominjem da sam jedan od uglednih građana Konjica i jedan od najuspješnijih trenera u karate sportu.

Tekst je izašao dana 10. 12. 2017. i nije mi poznato ko je napisao tekst, jer se ”novinar” nije potpisao, što isto tako, smatram ne smije biti u normalnom novinarskom radu.

Na moje reagiranje – komentar na vašoj objavi nisam dobio niti upit o dešavanjima od uredništva ovog portala, stoga sam prinuđen kao građanin ove zemlje zatražiti javno izvinjenje i izvinjenje Karate Savezu BiH, jer smatram da ste bili dužni potražiti sve dostupne informacije kako od mene tako i u KS BIH.

Obzirom da je upućen prigovor na spisak reprezentacije Bosne i Hercegovine U-21 žene, a čiji sam selektor, s tim u vezi, dostavljam izjašnjenje i obrazloženje po pitanju istog.

Poslije održanog Državnog prvenstva u Mostaru svi selektori su bili dužni dostaviti preliminarni spisak za nastup takmičara na Balkanskom šampionatu za kadete, juniore i U-21 u Herceg Novom, kako pojedinačno tako i ekipe. Zaključak Radne grupe Karate Saveza Bosne i Hercegovine je bio da na navedeno takmičenje putuju četiri (4) najuspiješnije takmičarke po kategoriji sa državnog prvenstva održanog u Mostaru, te da se od najiskusnijih takmičarki sačini i ekipa koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u ekipnom djelu ovoga prvenstva, što sam i učinio, i imenovao najiskusnije takmičarke za ovaj nastup. Za ekipu sam sačinio preliminarni spisak 5 djevojaka, jednu sam imenovao više (Anita Tadić) isključivo iz razloga ako se jedna od djevojaka povrijedi ili razboli pred ekipni nastup.

Po dolasku u Herceg Novi takmičarka Mirnesa Bektaš (najiskusnija i najtrofejnija u ekipi) se razbolila i otkazala pojedinačni nastup na balkanskom prvenstvu sa naznakom, ako ozdravi da će raditi ekipno. Za svaki slučaj, ukoliko Mirnesa B. ne bude mogla nastupati, sam na spisak uvrstio Anitu Tadić, koja je prvi dan takmičenja osvojila zlato u pojedinačnom nastupu na čemu joj iskreno i čestitam.

Takođe vas napominjem da je i Belma Omerović u kategoriji +68 kg osvojila zlato, i logično bi bilo da takmičarka iz teže i jače kategorije nastupa za ekipu, kao i to da Matea Noah Medić nije osvojila medalju, ali je opravdala svoj nastup u ekipi. Međutim, prije dan ekipnog nastupa Mirnesa Bektaš je najavila svoj nastup i osjećala se spremnom za nastup u ekipi, a kako se radi o najuspiješnijoj i najiskusnijoj takmičarki, ponovo sam izvršio zamjenu na spisku takmičarki što je urodilo plodom osvajanjem bronzane medalje na navedenom prvenstvu, navedeni postupak smatram opravdanim, uz podsjećanje da je takmičarka Anita Tadić u startu bila peta na spisku, dok je svima poznato da se samo 4 takmičarke mogu prijaviti za ekipu.

Ovom prilikom bi čestitao svim svojim kolegama na ostvarenom rezultatu uz podsjećanje da je reprezentacija U-21 žene bila i najuspiješnija od svih naših reprezentacija koje su nastupile na ovom balkanskom prvenstvu, a čiji sam selektor.

Istina je da je Franjo Križanac javno istupio na facebook-u sa proizvoljnim i pristrasnim razmišljanjem, što nije prvi put i nije ni ljudski. Lično smatram da je njegovo istupanje upućeno protiv mene lično, te je ostavilo lošu poruku kako takmičarima, tako javnosti o karate sportu uopšte.

S poštovanjem,

Velija Halilović, prof. sporta,

Majstor karatea 7. Dan,

V.D. selektor U-21 selekcije žene KS BiH"

--------------------------------------------------

Ohrabrujemo sve zainteresovane da nam se obrate, ukoliko žele sa novim informacijama, koje ćemo objaviti u interesu javnosti i njih personalno, jer će portal Novikonjic.ba nastaviti pratiti konačni ishod ove nesvakidašnje priče.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)