Zvizdić razgovarao s ambasadoricom Kine u BiH Chen Bo

Izvor: bosniatoday.com Izvor: bosniatoday.com

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je s ambasadoricom Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o predstojećem samitu u okviru saradnje 16+1, koji će biti održan u novembru ove godine u Rigi, u Latviji.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio nadu da će 20. septembra Bosna i Hercegovina biti uvrštena na dnevni red Vijeća za opće poslove Evropske unije.

Rekao je da će dobivanje upitnika pružiti potrebnu podršku koja će Bosnu i Hercegovinu približiti zvaničnoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Bo je rekla da su mnogi kineski privrednici zainteresirani za saradnju sa bosanskohercegovačkim preduzećima i da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja dviju država.

Razgovarali su i o realiziranju projekata iz oblasti energetike i istaknuli značaj izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ambasadorica Bo je rekla da očekuje da će ugovor između bosanskohercegovačke i kineske strane biti potpisan do kraja ove godine.

Ambasadorica Bo je prenijela poziv kineskog premijera Li Keqianga za učešće Bosne i Hercegovine na svjetskom sajmu hortikulture, koji će biti održan u Pekingu 2019. godine.

Zvizdić je zahvalio na pozivu i rekao da je to odlična prilika da BiH predstavi svoje kapacitete u toj oblasti.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadorica Chen Bo su izrazili nadu u nastavak dobre saradnje dviju država, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Preuzeto sa: FENA/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)