ZA BOLJI RAZVOJ: Vijeće ministara i nevladine organizacije u BiH potpisuju Sporazum o saradnji

FOTO: Ilustracija Google FOTO: Ilustracija Google
Predstavnici nevladinih organizacija u BiH pozvani su na svečano potpisivanje sporazuma čijim usvajanjem se nastavljaju aktivnosti na stvaranju poticajnog okruženja za razvitak civilnog društva u BiH i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje. Ovim sporazumom se nastoji kreirati nužni politički okvir za jačanje sudioničke demokracije u BiH, koji korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama BiH za transparentno kreiranje i provedbu javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Usvajanju sporazuma prethodile su četiri javne rasprave sa nevladinim organizacijama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Bijeljini organzovane uz podršku Centra za promociju civilnog društva, online konsultacije sa zainteresiranom javnošću putem web platforme www.ekonsultacije.gov.ba, kao i konsultacije sa institucijama Vijeća ministara BiH. Cilj konsultacija je bilo kreiranje kvalitetnog dokumenta koji će utemeljiti saradnju Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.

NVO svoje prijave mogu dostaviti najkasnije do 27.11.2017. godine do 16 sati na email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Prilikom prijave obavezno je dostaviti: naziv organizacije, adresu i grad organizacije te ime i prezime osobe ovlaštene za potpisivanje.

Ovlašteni predstavnici organizacija obavezni su ponijeti pečat organizacije na dan potpisivanja kako bi potpisali i opečatili potpisani sporazum.

Broj mjesta je ograničen kapacitetom Plave sale Parlamentarne skupštine BiH. Nakon prijave, bit će dostavljen i dnevni red događaja saopćeno je iz projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini" (CBGI).
klix.ba
Kako saznaje portal novikonjic.ba na 54. sjednici Upravnog odbora Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije" održanoj, 22. 11. 2017. godine razmatran je Javni poziv za svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i NVO u BiH, čijem usvajanju su prethodile četiri javne rasprave u organizaciji Centra za promociju civilnog društva Sarajevu u čemu su svoj doprinos dali i aktivisti VIPK-a. Donesen je i Zaključak kojim se podržava potpisivanje i ovlašćuje Almedina Kašić, potpredsjednica UO VIPK, da u ime udruženja potpiše predmetni Sporazum.
Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.
Novikonjic.ba
ocijeni
(0 glasova)