Vijećnici kluba SDP-a napustili sjednicu Općinskog vijeća Konjic

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

"Razlozi napuštanja sjednice su prije svega potpuno ignorisanje i ne uzimanje u razmatranje prijedloga i inicijativa od strane Kluba vjećnika SDP-a te konstantno kršenje kodeksa ponašanja načelnika Emira Bubala i prešutna reakcija presjedavajućeg OV Konjic, Ibre Halilovića.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, uslijedila je rasprava o Rebalansu budžeta za prethodnu godinu, te o Nacrtu budžeta za narednu fiskalnu godinu.

Vijećnici SDP-a nisu podržali dostavljeni Nacrt budžeta zbog njegove površnosti i neusklađenosti sa zakonom. Klub vijećnika SDP-a smatra da je dostavljeni prijedlog Nactra budžeta prepun budžetskih odstupanja, bez uvrštenih analitičkih konta koji bi jasno ukazali u šta se konkretno planiraju potrošiti određena sredstva i u kojem iznosu. (Primjer: Transfer za sport iznosi 200.000,00KM, pri čemu nije poznato, koji klubovi i koliko njih su korisnici budžetskih sredstava i sl.)

Također obrazloženja od nadležnih službi za ovakav budžet su nedovoljna i krajnje neozbiljna.

U nastavku sjednice raspravljano je o prijedlogu Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnina. Prijedlog članova ove komisije dostavila je Komisija za izbor i imenovanje kojom predsjedava Suad Golubić. Ipak, predlagač ove odluke Služba za privredu, finansije i društvene djelatnosti povukla je dostavljeni prijedlog zbog nezadovoljstva vijećnika iz SDA i SBiH sastavom komisije.

Konkretno, vijećnici iz navedenih stranaka tražili su zamjenu članova komisije Milene Milošević i Nazifa Nikšića, a kao prijedlozi su predloženi Fadil Tatar i Amer Makan.

Klub vijećnika SDP-a smatra da je prije svega nemoralno, nekorektno i neprimjereno tražiti da u jednoj ovakvoj komisiji bude sekretar opštine Konjic i pomoćnik načelnika. Također, povlačenjem ove odluke šalje se jako ružna poruka svima građanima nebošnjačke nacionalnosti budući da je Milena Milošević od ukupno 8 članova komisije jedini nebošnjak.

Kulminacija farse i cirkusa u koji se pretvorila sama sjednica bila je rasprava o prodaji nekretnina i raspisivanju javnog konkursa za nekretninu na području lokaliteta “UNIS”, tačnije konačna prodaja Energetike i kraj nadanja za uspostavljanje sistema daljinskog grijanja u gradu Konjicu.

Obrazloženja načelnika i nadležnih službi za ovakav potez su paušalna i krajnje neutemeljena. SDP smatra da se nije smjelo dopustiti da se ugasi ovaj za Konjic strateški resurs i da se trajno izgubi navedeni lokalitet.

Smatramo da je neodgovono ostaviti građane Konjica bez sistema centralnog grijanja, pogotovo, ako se uzme u obzir činjenica, da je u revitalizaciju Energetike uloženo blizu 5 miliona KM, a da se isti lokalitet sa objektima prodaje za 360.000 KM.

Također, nedopustivo je da niko do sada nije odgovarao za uništavanje opreme na tom lokalitetu, kao i za neuspjele pokušaje osposobljavanja sistema centralnog grijanja. Klub vijećnika SDP-a predložio je da se ova tačka dnevnog reda povuče, da se uradi stručna studija izvodljivosti toplifikacije grada Konjica koja će pokazati rentabilnost jednog takvog projekta. Ovaj prijedlog je od strane načelnika i većine koju zastupa dočekan “ na nož” , bez razumjevanja i bilo kakve želje da se o ovom prijedlogu ozbiljno raspravlja.

Nakon usvojene odluke o prodaji UNIS-ovog lokaliteta vijećnici SDP-a su napustili sjednicu OV-a.

Također, posebno želimo istaći bahato i krajnje nekorektno ponašanje načelnika Emira Bubala tokom čitave sjednice. Ovo nije prvi put da načelnik zloupotrebljava svoju poziciju, vrijeđa vijećnike SDP-a, koristi najgrublje oblike diskvalifikacije, krši Poslovnik i kodeks ponašanja i sl. Isto tako, nedopustivo je da presjedavajući OV-a Ibro Halilović ne reaguje i da dopušta ovakvo ponašanje načelnika Emira Bubala.

Klub vijećnika SDP-a u OV Konjic nastavit će raditi u interesu građana, predlagati konstruktivne prijedloge i inicijative, agrumentovano kritikovati sve ono što smatramo da zaslužuje kritiku, ali nikada nećemo dozvoliti da se spustimo na nivo lokalne vladajuće garniture niti će nas njihovo bahato i neumjesno ponašanje zastrašiti i spriječiti da budemo glasni i istrajni u našim namjerama.", kaže se u saopćenju Kluba vijećnika SDP-a u OV-u Konjic, prenosi portal Novikonjic.ba.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)