Printaj ovu stranu

KONJIC: Ružičasti oktobar na Visokoj školi za turizam i menadžment

FOTO: FB, VSTM Konjic FOTO: FB, VSTM Konjic

Rak dojke je na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene.

Iako u znatnijem procentu od ove bolesti obolijevaju žene, riječ je o bolesti od koje nerijetko obolijevaju i muškarci. Prema posljednjim statistikama, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre. Iako je ta opaka bolest u visokom postoku izlječiva, jedini je lijek protiv nje pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih faktora.

Prevencija podrazumijeva pozivanje žena koje su u rizičnoj grupi na mamografiju i educiranje djevojaka o važnosti pregleda te stvaranje specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom. Svaka bi žena trebala prvi ultrazvuk dojki napraviti do 25. godine i prvu mamografiju oko 40. godine. Od mamografije nećete dobiti rak.

Naučite samopregled! Samopregled nije zamjena za dijagnostički pregled, ali je važan jer redovno pratite dojke i možete uočiti promjene. Najbitnije je da ćete tako razviti i provoditi brigu o zdravlju dojki. Preispitajte eventualno postojanje bolesti dojke u prvom koljenu u porodici i ako je bilo raka dojke u užoj porodici, kontrole moraju početi u dobi deset godina prije dobi u kojoj je oboljela npr. majka ili baka. U ocjeni rizika za razvoj raka dojke i planiranju kalendara preventivnih pregleda potrebno se konzultirati s liječnikom. Uz poznatije rizične faktore za razvoj raka dojke kao što je postojanje bolesti u prvom koljenu ili ranije liječenje raka dojke, novija istraživanja pokazuju da su važni čimbenici stres i rad u smjenama.

Posebnu brigu o zdravlju dojki moraju voditi žene koje podliježu rizičnim faktorima, a to su : ranije liječenje raka dojke, dob, dijagnoza raka dojke kod majke, sestre ili bake, rana menarha i kasna menopauza, pretilost tijekom života i u postmenopauzi, nerađanje, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje, neumjereno konzumiranje alkohola, oralni kontraceptivi i hormonalna nadomjesna terapija, neprilagođena prehrana. Ako ste ranije liječeni od raka dojke ili je liječenje u tijeku, budite posvećeni svome liječenju i ne dopustite da vam bolest kontrolira sve segmente života.

Preuzmite dio odgovornosti za vlastiti stil života i zdravlje, odbacite neodgovorna ponašanja, izbacite ili minimalizirajte štetne navike i - činite to sami, u paru ili kao cijela porodica, ali postupno, dosljedno i uporno.

Fotografija Visoka škola za turizam i menadžment Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)