Kampanja za gradske plaže na Neretvi se intenzivira

Udruženje „Zeleni-Neretva“ Konjic organiziralo je 15.08.2016. godine akciju uređenja gradske plaže Begin Vir na rijeci Neretvi u Konjicu.

Tridesetak aktivista i prijatelja udruženja učestvovalo je u cjelodnevnim aktivnostima uređenja i čišćenja ove poznate konjičke plaže. Akcije uređenja pri/gradskih plaža dio su kampanje „Vratimo građanima Konjica plaže na Neretvi“, koju udruženje Zeleni Neretva provodi uz podršku njemačke Fondacije Heinrich Böll, Ured za BiH.

Akcija uređenja plaže Begin Vir ima za cilj da se vlastitim primjerom i konkretnim volonterskim djelovanjem na terenu promoviše i podrži inicijativa za sistemskim uređenjem pri/gradskih plaža. Ova inicijativa, koju je Udruženje uputilo nadležnim subjektima, zalaže se za sistemsko uređenje plaža na način da se kroz lokalne institucije vlasti utvrdi formalno-pravni status ovih javnih površina kao kupališno-rekreativnih zona. Ova inicijativa, koja je dijelom pomenute kampanje, rezultat je općeg zahtjeva i potreba građana da se u široj gradskoj zoni vrši sistemsko uređenje gradskih plaža na Neretvi, a što danas baš i nije slučaj.

Tokom akcije vršeno je kompletno čišćenje korita rijeke Neretve na lokaciji Beginog Vira koje na tom dijelu rijeke iznosi par stotina metara dužine. Tom prilikom sakupljeno je preko dvadeset stolitarskih vreća smeća raznolikog sadržaja: od najlonskih kesa i razne druge plastične ambalaže pa sve do „bijele tehnike“ i dijelova za golfa i stojadina.

Svo sakupljeno smeće sa desne obale je prvo prenešeno preko Neretve pa onda, zajedno sa ostalim smećem, odloženo u najbliži kontejner. Pored čišćenja, vršeno je i „ručno“ uređenje lokacije, a za tu namjenu organizator je obezbijedio opremu (radne rukavice, majice) i raznovrsni alat (male/velike makaze, srpovi, trnokopi, pile, male/ velike sjekire, lopate, grablje..).

Uređenje obale je posebno intenzivno urađeno na desnoj obali s obzirom da je ista, uslijed godina neodržavanja, bukvalno zarasla šibljem. Za relativno kratko vrijeme uređeno je mnogo slobodnog prostora koji će posjetioci moći kvalitetnije koristiti. Također je i lijeva obala plaže uređena pri čemu su totalno prokrčene zarasle staze, te je proširena glavna plaža i na lijevoj obali. Na koncu akcije napravljen je predah za osvježenje i okrijepu, a zatim su se akcijaši masovno iskupali u Neretvi.

Web stranica Udruženja „Zeleni-Neretva“ Konjic

http://zeleni-neretva.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=336&Itemid=1

ocijeni
(0 glasova)