Boračko jezero i ove godine bez spasilaca

Boračko jezero  - Photo by Dinno Kasalo Boračko jezero - Photo by Dinno Kasalo

Boračko jezero ranije je bilo poznato kao izviđačko izletište, ali je posljednjih nekoliko godina postalo prepoznatljiva turistička atrakcija.

Nakon prošloljetne tragedije, utapanja dva mladića u jezeru, Udruženje građana „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK) podnijelo je inicijativu Općinskom vijeću Konjica da se organizuje spasilačka služba sa stacionarom za pružanje prve pomoći na Boračkom jezeru i na drugim javnim kupalištima.

Lokalna i kantonalna vlast već godinu dana uporno tvrde kako to nije u njihovoj nadležnosti i odgovornost prebacuju s jednih na druge, a na Boračkom jezeru nema promjena. Na ulazu na jezero postavljena je rampa i komunalno preduzeće naplaćuje ulaz, ali u Regulacionom planu na jezeru nema niti jedne plaže, a samim tim nema potrebe ni za spasiocima.

Udruženje „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ smatra da profesionalizacija i angažman osposobljenih spasilaca na vodi iz Gorske službe spašavanja (GSS) Konjic, zajedno sa dežurnim ljekarom iz Opće bolnice Konjic mogu riješiti ovaj problem.

Ovaj problem uočila je i mostarska Naša stranka te su zatražili od institucija da izrade setove mjera za povećanje sigurnosti na javnim kupalištima. Ako su označena i u turističkoj su ponudi, neophodno je da se povede više računa o sigurnosti, zaključuju.

Njihove naredne inicijative usmjerene su na formiranje pravilnika i zakonskih rješenja na kantonalnom, odnosno federalnom nivou u vezi sa zaštitom na javnim kupalištima.

Ni volonteri ne odustaju.

"Mi ćemo nastaviti vršiti pozitivan pritisak da se ovo stavi na dnevni red. Ukoliko trenutna struktura ne bude imala sluha, mi ćemo kao građani nakon izbora ponovo pokrenuti ovu inicijativu. Kada „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ krenu da sprovedu građansku inicijativu, oni ne odustaju", kazao je Adis Muhibić, predsjednik VIPK-a.

Boračko jezero smješteno je u sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini od 397 metara. Dužina jezerske obale je 2,4 kilometra, najveća dubina je 17 metara. Najviša temperatura vode je oko 25 stepeni C. Od Konjica je udaljeno 20 kilometara.

Njegovu ljepotu, čistu vodu, te endemske jedinke flore i faune, cijene i Konjičani i ostali turisti iz BiH, kao i strani turisti kojih je najviše iz skandinavskih zemalja.

Preuzeto sa federalna.ba/Vanja Šunjić/novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)

Više iz kategorije: