KOMENTAR DANA: Koja „životinja“ truje mace i cuke Konjica?

FOTO / ARHIV: Javna diskusija “Zaštitimo životinje u Konjicu“, 23. 11. 2016. FOTO / ARHIV: Javna diskusija “Zaštitimo životinje u Konjicu“, 23. 11. 2016.

Ovih dana u Konjicu ništa novo, opet se truju domaći ljubimci, a društvene mreže vrište od komentara naših zabrinutih sugrađana.

I tu se sva priča završava.

Kako niko do sada nije primjetio ko truje životinje po Konjicu? Ko šuti i zašto? Ko se štiti i da li se štiti?

Vlasnici su počeli nuditi i novac za informaciju da saznaju ko je ta „životinja“ koja truje mačke i pse po gradu, jer čovjek očigledno nije. Da li je to ispravna odluka i hoćemo li konačno saznati na taj način pravu istinu, ne znamo. Dokle ćemo samo komentarisati, proklinjati i u stranu se sklanjati?

Rješenje ovog problema jeste, da vlasnici koji uoče trovanje svog ljubimca prvo izvrše prijavu protiv NN osobe u PU Konjic za krivično djelo iz člana 318. KZ FBIH („Mučenje i ubijanje životinja“). Do sada su samo dva do tri vlasnika učinila tako.

Jedno od rješenja koje zasigurno može imati veliku snagu jeste formiranje Udruženja za zaštitu životinja koje je neophodno našem gradu i zajednici.

Novinari portala novikonjic.ba pisali su, reagovali više puta do sada (http://novikonjic.ba/index.php/bih/item/1270-najava-vipk-perspektiva-i-novikonjic-ba-organizuju-javnu-diskusiju-zastitimo-zivotinje-u-konjicu) i nude i dalje svoju pomoć u cilju podizanja svijesti građana od opasnosti ovakve pojave, koja može imati i smrtni ishod po nekoga od nas. A, tada će već biti kasno.

Ne spavajmo, reagujmo.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)