CRTICE SA PROŠLE SJEDNICE OV KONJIC: Ajdin Tinjak (SBB) i Ekrem Alić (SDP) podižu glas za djecu Konjica i zahtjevaju izgradnju dječijih parkova – sadašnje stanje je ruglo i tačka

FOTO: Facebook, Radio Konjic FOTO: Facebook, Radio Konjic

Pitanje neuređenih dječijih igrališta i parkova u Konjicu još 2006. godine inicirali su građani neformalne grupe volontera iz Trešanice predvođeni roditeljem, Adisom Muhibićem, tadašnjim sekretarom mjesne zajednice Trešanica.

U godinama koje su uslijedile ova inicijativa pod nazivom „Sigurni parkovi za djecu u gradu Konjicu“ okupila je preko 20 organizacija i prikupila preko 500 potpisa građana, a obuhvatala je prostor Civilnih žrtava rata, Luka i Kolonija. Nesebičnim zalaganjem općinskih vijećnika SDP-a uvrštena je i u budžet općine Konjic te je godinama prešaltavana, a stanje za djecu i mlade se nije popravljalo na zadovoljavajući način.

Ulaskom SBB u koaliciju sa SDA na prošlim izborima počele su da mekšaju tvrde uši lokalne vlasti te je prihvaćena inicijativa vijećnika Ajdina Tinjaka „Parkovi po mjeri djeteta“ koja u prvoj fazi podrazumjeva uređenje igrališta i parka u Koloniji, a zatim dalje.

Na posljednjoj održanoj 6. sjednici OV Konjic (22. 9. 2017.) ova inicijativa prihvaćena je sa 20 glasova ZA i bez protivnika ili suzdržanih.

Došlo je i do manje polemike između dvojice vijećnika Ajdina Tinjaka iz SBB i Ekrema Alića iz SDP čiju skraćenu verziju portal Novikonjic.ba prenosi za širu javnost:

Ajdin Tinjak (SBB) istakao je kako je bitno što su lokalni mediji propratili ovu inicijativu, da će sigurno biti uključeni i da će na neki način biti korektiv da ovo ne bude samo neko obećanje.

„Ja jesam pokrenuo inicijativu i načelnik i službe su se složile, Standard je tu vrlo šturo odgovorio, opet to nešto zavisi od OV šta im dođe odavde instrukcija, a u svakom slučaju ja bih molio potvrdu i da uđe u zapisnik da načelnik ili ko je već nadležan kaže da je ovo prihvaćeno i glasat će se o inicijativi.“, kazao je Tinjak.

Ekrem Alić (SDP) naglasio je kako je ovo korisna inicijativa koja se treba proširiti na cijeli grad ili gdje god postoje parkovi ili dječija igrališta i obezbjediti sredstva za održavanje.

„Naglašavam da je korisno da se ova inicijativa na ovaj način prvi put u OV izlaže. Na koji je ovo način došlo meni nije jasno. Uglavnom se mi bavimo papirima, inicijativama, nacrtima, prostornim planovima, sve usvajamo, a na terenu realizacija mislim da je nedovoljna. Ja opet kažem, naglašavam da je fino i lijepo da je ova inicijativa došla na dnevni red, ali mi ovo tražimo godinama. Koliko smo puta, evo vijećnici SDP i mi imamo prostorne planove i imamo sredstva iz budžeta, a parkova nemamo. Ja ne vidim niti jedan park adekvatan ili zelenu površinu u gradu Konjicu. Iskreno, ja dobro vidim, šetam i hodam, Vi ste nekada načelniče šetali gradom unazad pet-šest godina. Sigurno Vam kažem da niti jedna adekvatno nije urađena površina. Evo smo i nahvalili Standard, ali ni jedna zelena površina, adekvatna, parkovska površina nije urađena u Konjicu. Mi ćemo podržati ovu inicijativu i daj Bože da se realizuje i da nešto bude od nje, ali cijeli kompleks parkova mora biti do kraja definisan i održavan.“, kazao je Alić.

U replici, Ajdin Tinjak (SBB) je istakao: „Imao sam prvo primjedbu sa tehničke službe sa Radio Konjica, dakle, riječ je o inicijativi Parkovi po mjeri djeteta, podnesena na prošloj sjednici OV i ispravka krivog navoda, ovdje je parkovi, množina i odnosi se na sve parkove u gradu, ali u prvoj fazi se odnosi na jedan park, ulica Kolonija pored Neretve od Konzuma do mesnice Kavazović. Bilo bi budalasto s moje strane da kažem hajmo mi sad sve raditi u gradu. Tu bi nam trebao neki kredit od 2-3-5 milona, pa da mi samo radimo parkove. Riječ je o tome da idemo godinu za godinom da rješavamo parkove u užem gradskom jezgru.“

U replici Tinjaku, Ekrem Alić (SDP) je kazao: „Ja sam pročitao inicijativu i naglašavam, deset godina ja u ovom OV sjedim, ja samo hoću to da potcrtam, naglašavam da ni jedna površina nije adekvatno urađena. Daj Bože da ova bude urađena u ovoj godini. Evo Ese (pomoćnik načelnika op.a.) tu pa nek nam objasni koliko tražimo za Trešanicu i ostala mjesta.“

Esad Omerović (pomoćnik načelnika za prostorno građenje, uređenje i obnovu) kazao je kako su kao služba pozdravili ovu inicijativu.

„Ona se naslanjala na neke aktivnosti koje smo mi već ranije pokrenuli kroz zadnje usvajanje regulacionog plana oko Kolonije. Trenutno je kanalizacioni kolektor taj koji koči, ostala je ova treća faza za koju treba da ide objava tendera. Imamo taj jedan neuređen prostor ispod nebodera i mene je stid kad god sretnemo predsjednika MZ Hadžajliju (Emira, op.a.), jer smo obećali čovjeku, da ćemo to sto posto uraditi. Ušlo je i u budžet, ali moramo veća prokopavanja uraditi. Počeli smo dijelom ograđivanja u cilju zaštite zelenih površina. Očekujemo iduće godine da ćemo taj prostor Kolonije uraditi, a isto imamo Civilnih žrtava rata koje čeka. Ja znam ima i u nas na Tuščici problema gdje mi živimo. Svugdje, ali evo idemo korak po korak, ima bitnije od bitnijih stvari. Morat ćemo se okrenuti tome malo ozbiljnije, uglavnom mi smo prihvatili ovu inicijativu i ona će ići kroz posao u prioritetima u skladu sa punjenjem budžeta i sa nekim aktivnostima koje budemo mogli raditi.“

Građani pohvaljuju što su svi vijećnici podigli ručice ZA izgradnju ljepših, sigurnijih i boljih dječijih parkova u odnosu na ovo ruglo koje danas „krasi“ Konjic. Ubrzo će i izborna godina kada ćemo svi zajedno vidjeti da li se još jednom „igralo i prodala šarena laža“ maloj i velikoj raji Konjica.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)