NOVIKONJIC.BA PREDSTAVLJA: Udruženje građana dijabetičara “Dijabetes” Konjic

FOTO: ilustracija, Google FOTO: ilustracija, Google

U Konjicu ima jedno udruženje građana koje po svemu može biti primjer kako se treba raditi, kako udruženi građani mogu lakše rješavati zajedničke probleme.

To je Udruženje građana dijabetičara koje su početkom 2003. utemeljili Stevan Zurovac (1934-2012.), Ratko Opančić (1942-2016.), Osman Žujo, Pero Kozarić, te doktori Sead Buturović, Mirsad Ljeljak, Jasminka Brkan-Hrvačić, Džemaludin Lepara, medicinske sestre Vezira Faladžić, Vesna Macić, Almira Fišić i drugi.

Udruženje građana dijabetičara “Dijabetes” Konjic, već četrnaest godina , kontinuirano obavlja mjerenje dnevnog šećera u krvi (ŠUK), mjerenje holesterola, triglicerida i HbA1c (tromjesečni šećer), mjerenje krvnog pritiska, vrši edukaciju mladih o zdravom načinu života, edukaciju pacijenata, bori se za prava dijabetičara…U prostorijama Udruženja, od 1.4.2017. na adresi Pave Anđelića 8, građani veoma lako, jeftino i brzo obave navedene preglede, što je za starije osobe, posebno penzionere, velika pogodnost.
U prostorijama Udruženja godišnje se prosječno uradi 6.000 kontrola, od čega na ŠUK otpada oko 1.500, prosječno oko 1.200 godišnje uradi se kontrola krvnog pritiska, koliko ima približno kontrola holesterola, kao i kontrola triglicerida, dok se godišnje prosječno uradi 600 kontrola HbA1c. Osim toga, članovima Udruženja besplatno se godišnje uruči ili zamijeni u prosjeku 90 aparata za mjerenje dnevnog šećera u krvi. Na Svjetski dan dijabetesa, 14.11.,Udruženje organizuje besplatno mjerenje ŠUK-a za sve građane.

“U članstvu stalno imamo oko 250 dijabetičara, a godišnja članarina od 12 KM nije se povećavala od osnivanja Udruženja, već 14 godina. Članovi imaju pravo besplatnog mjerenja pritiska, jednom mjesečno mjerenje ŠUK-a i besplatno dobijaju aparat za mjerenje ŠUK-a. Pozivamo sve firme, ustanove i udruženja da pomognu rad Udruženja, kao i da zajedno organizujemo i finansiramo mjerenje krvnog pritiska i ŠUK-a, kao i predavanja o zdravlju, za njihove radnike i penzionere”, rekao je za portal Novikonjic.ba v.d. predsjednika UG “Dijabetes”, Smajo Guska.

Dijabetes je sve raširenija, veoma kompleksna i skupa bolest, koja ugrožava krvne sudove, srce, bubrege, organe vida i sve druge organe.Ukupan broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u porastu, uglavnom zbog nezdravog načina života – gojaznost, izbjegavanje fizičke aktivnosti, stres te neadekvatna ishrana.Broj mladjih osoba i djece u FBiH koja boluju od dijabetesa tipa 2, inače karakterističnog za starije osobe, takodje je u značajnom porastu.

Procjenjuje se da oko 10 % ukupnog stanovništva ima dijabetes, a na području općine Konjic ima oko 2.500 osoba, od čega polovina nije registrovana jer i ne zna da ima šećer. Broj insulin ovisnika stalno se povećava, trenutno ih ima oko 500, a dobna granica oboljelih sve je niža. U svijetu boluje oko 366 miliona ljudi, od toga je sto miliona ovisnih o inzulinu, dijabetes je odgovoran za smrt više od 4 miliona ljudi, godišnje navode iz WHO.

Uslugama koje pruža ovo Udruženje, za građane Konjica, Jablanice i dr., donekle se ublažavaju raznovrsne teškoće dijabetičara. Udruženje predstavlja veliki potencijal za poboljšanje zdravlja stanovništva, a najbolja je prevencija koja počinje predavanjem o zdravom načinu ishrane i života.U BiH su posebno ugrožena prava djece dijabetičara koja moraju imati najviše standarde zdravstvene zaštite, što znači veću pomoć u nabavci trakica, aparata i iglica, jer dijabetičar izvrši jednu do tri hiljade uboda godišnje.

Šire informisanje o dijabetesu mogu se naći na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.; Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., tj. na stranicama federalnog i kantonalnog udruženja dijabetičara.

Račun Udruženja “Dijabetes” Konjic je kod UNION banke: 1027120000004614; ID broj: 4227345630006; Adresa: Pave Anđelića 8, 88.400 Konjic, tel. 036 730-441. Radno vrijeme ponedjeljak, srijeda, petak od 8 do 11 sati.

Za Udruženje “Dijabetes”Konjic, sekretar Mirsad Čukle (061 627 418).

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)