Konjičanka Emela Ramić - vanserijski talenat u košarci

Emela, djevojčica iz Kolonije, svojim talentom, radom i nastupima za ŽKK „Konjic“, nametnula se treneru bh kadetske košarkaške reprezentacije, te zajedno sa Azrom Nikšić iz Konjica i još 15 djevojčica iz BiH, pozvana je na pripreme bh reprezentacije u Sarajevo.

Povreda na jednom treningu spriječila je njen odlazak na Evropsko prvenstvo B divizije, djevojčice do 16 godina (U16), koje je održano u Skoplju od 17.do 26.8.2017.godine.

Emela nije otišla na EP, ali se brzo oporavila i nastavila sa treninzima u Konjicu. Ljekari su rekli da je istezanje ligamenata manja povreda, trener Edo Ravnjak je zadovoljan nastavkom treniranja i Emela je sada u punoj formi.

„Prvi koraci u košarci bili su sa trenerom Edinom Ravnjakom koji mi je tada bio nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Treninge smo na početku imali u školskoj sali, a kasnije u gradskoj dvorani, kao i sada. Košarka me privlači zato što me to potpuno ispunjava, u košarci me najviše privlači činjenica da je to timski sport i sport gdje učimo mnogo više o životu nego o samim vještinama sporta. Učimo se takmičiti, boriti, gubiti i pobjeđivati, brusimo se, čeličimo i sazrijevamo kao kompletne ličnosti, što je potrebno svakom mladom čovjeku ,“ rekla je Emela u razgovoru za naš portal.

Emela je odlična učenica, a učenje i sport, dvije velike ljubavi, objedinila je u jednu. Pitali smo je kako usklađuje svoje mnogobrojne obaveze: „Recept za uspjeh u školi i sportu je definitivno dobra organizacija vremena i naravno volja i želja za sve to“.

Mladima i nadležnima za sport u Konjicu Emela je poručila: „Po mom mišljenju mladi bi u Konjicu trebali imati još bolje uslove za sport. Dio troškova bi vlast trebala snositi, jer ima talenata a nisu sva djeca u istoj finansijskoj mogućnosti da plaćaju članarinu, iako bi se htjela baviti sportom. Na taj način bi se sigurno otkrivalo mnogo više talenata, ne samo u košarci nego i u ostalim sportovima, sportski klubovi bili bi masovniji, a mnogo manje mladih bilo bi na ulici“.

Trener je, kao nastavnik tjelesnog odgoja, na vrijeme zapazio Emelin talenat i ona se od 6-te godine, uključila u ŽKK.

Rad, odgovornost, sistematičnost naučila je u porodici od oca Đene i majke Amre.

Slobodno vrijeme provodi učeći strane jezike, voli planinarenje, druženje u pozorištu, a najviše voli igrati košarku koju trenira i sa klubom, ali i sama. Emela nastupa za dvije selekcije u klubu, košarke joj, kaže, nikad dosta i njome se želi profesionalno baviti. Najbolji test za mlade igračice su turniri koje članice ŽKK igraju u Dubrovniku, Crnoj Gori, u Konjicu, Sarajevu...

Pohvala klubu koji ima široku bazu, sistematičnost u radu, koji u ovim mjesecima septembar/oktobar vodi kampanju traženja talenata, Klub ima školu i igraonicu košarke. Emeli želimo sve najbolje u životu, nastavak školovanja u gimnaziji, kao i u sportu, te da se pridruži biserima konjičkog sporta.

Pored ostalih to su: Arijana Boras, učesnica olimpijade u skijanju, Mensur Cakić viceprvak svijeta u karateu i Maslo Eldina viceprvakinja Evrope, Kadrija Nuhić, viceprvak Balkana u dizanju tegova, te dizači tegova Zoran Kuljanin, član reprezentacije Jugoslavije, Muhamed Ramić i Hasan Halebić, a Lizde Almira i Jurić Olivera, prvakinje su BiH i članice reprezentacije BiH, Alen Macić, prvak svijeta u kik-boksu, Davor Jozić, Dragan Pale Jakovljević, Jerko Tipurić, Mirko Gašić i drugi veliki nogometaši, koji su u svijetu proslavili ime svoga grada.


Mirsad Čukle/Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)