MEDŽLIS IZ KONJIC: Sutra prvi dan Kurban bajrama

FOTO: Facebook FOTO: Facebook

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sutra, 1. septembra, je prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u u sportskoj dvorani u Konjicu gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić.

Obzirom da se kurban-bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Konjica ovaj namaz će se klanjati u 6 sati i 49 minuta.

Bajram-namaz klanjat će s ei u svim džamijama u gradu Konjicu te ukupno u 42 džamije i mesdžida na području Medžlisa IZ Konjic.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra.

Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

Kurban bajram traje 4 dana, za razliku od Ramazanskog bajrama koji traje 3 dana.

MIZ KONJIC/Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)