BHDINOFDESK I BOSNIA APPEAL - BAJRAMSKA ČESTITKA: Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima

Medijska agencija BHDINFODSEK i humanitarna organizacija Bosnia Appeal iz Birminghama, svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini i dijaspori, uputila je čestitku povodom Kurbana bajrama.

Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvijek iznova podsjeća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju.

Muslimani Bosne i Hercegovine, dijaspore i cijelog svijeta od petka slave Kurban- bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Kurban- bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana meseca zulhidže, i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Zvanično nastupa nakon klanjanja bajram-namaza, poslije toga slijedi tradicionalni bajramski doručak, a zatim i klanje kurbana.

Kurbansko meso obično se dijeli komšijama, siromašnima i rodbini. Simbolika Kurban-bajrama je socijalni aspekt, jer se naročito vodi briga o najugroženijim kategorijama društva.

Običaj je da se u dane Kurban-bajrama pripremi bogata trpeza, obavezno se posjećuje rodbina, komšije i prijatelji, a oni najmlađi se daruju tzv. "bajrambankama".

Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i familije. Bajram namaz klanjan je u svim džamijama u BiH u petka u 6.47 sati. Zvanično, Bajram završava u ponedeljak nakon ikindije namaza.

Vjerski praznici uvijek su dobra prilika da se podsjetimo vrijednosti koje svi zajedno u Bosni i Hercegovini i dijaspori treba da čuvamo – miran i skladan život pripadnika svih vjera i nacija, kako bi generacije koje dolaze živjele u slozi i različitostima koje predstavljaju bogatstvo svakog sekularnog društva. Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima.

Bajram šerif mubarek olsun!

BOSNIA APPEAL & BHDINFODESK TEAM

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)