PARALELNI INTERVJUI | Nikšić i Komšić za "Avaz": Saradnja sa SDA ne dolazi u obzir

Nikšić: Vrh SDA pravi privatnu državu za nekoliko porodica!

Dan nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj je, između ostalog, najavljeno potpisivanje memoranduma o saradnji sa DF-om, čelnik ove stranke Nermin Nikšić dao je intervju za „Dnevni avaz“.

Nikšić je za naš list govorio o saradnji sa DF-om, ali i ostalim strankama u zemlji, analizirao aktuelnu situaciju u zemlji, koju je nazvao – teškom, i za to optužio čelnike SDA!

Rasturanje države

Na sjednici Predsjedništva SDP-a najavljeno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa DF-om.

O kakvom se sporazumu radi, hoće li ove dvije stranke zajedno nastupiti na izborima?

- Radi se o pripremama za održavanje zajedničkih sjednica glavnih odbora dvije stranke najvjerovatnije 9. septembra. Mi želimo uspostaviti saradnju na vrijednostima koje dijelimo i idejama za koje ćemo se boriti. Opredjeljenje nas u SDP-u je da zajedno sa DF-om i svima drugima koji dijele iste vrijednosti i ideje napravimo snažan antinacionalistički i antifašistički blok koji bi bio ključna politička snaga u BiH nakon izbora sljedeće godine. Želimo na tim temeljima graditi zemlju u kojoj će svi biti jednaki i jednom za sva vremena poraziti koncept nacionalnih podjela i u konačnici rasturanja države BiH.

S kojim je još strankama moguća saradnja?

- Mi smo spremni sarađivati sa svim snagama koje dijele vrijednosti i ideje oko kojih se okupljamo, to su antinacionalizam, antifašizam, jednakost, pravda i izgradnja zemlje po mjeri svakog njenog građanina. Dakle, ko god iskreno prihvata da se iskreno bori protiv nacionalnih podjela, protiv veličanja fašizma, revizije prošlosti, kriminala i korupcije, može biti dio tog bloka.

Građani odlaze

Je li moguća koaliciona saradnja, koalicija, SDP-a s nacionalnim strankama poput SDA?

- Naš je cilj da SDA skinemo s vlasti, jer je ta stranka najodgovornija za užasno stanje u kojem se zemlja i građani nalaze. Mi želimo zemlju za sve građane, oni prave privatnu državu za nekoliko porodica okupljenih oko vrha SDA, koji će imati sve, a svi ostali samo što im oni dozvole. S takvom politikom SDP može biti samo u sukobu i ništa drugo.

Stanje u državi izuzetno je teško Kako Vi vidite situaciju u zemlji? Izborna kampanja odavno je počela, put ka Evropskoj uniji je zaustavljen...

- Stanje u državi izuzetno je teško. Vlast ne funkcioniše i već sada je jasno da je vladajuća koalicija upropastila mandat od 2014. do 2018. Ove četiri godine potpuno su izgubljene. Nema javnih investicija, ne gradi se autoput, energetski projekti su blokirani i zaustavljeni, penzioni i zdravstveni sektor je pred potpunim krahom u oba entiteta, uslovi poslovanja dodatno su pogoršani, a radnička prava pogažena kroz nove zakone o radu. Bojim se da je ova vlast upropastila sjajnu priliku koju je BiH dobila kroz tzv. novi pristup EU, jer nije urađeno ništa od onoga što smo objektivno kao država mogli i trebali uraditi, kada je u pitanju put BiH ka EU. Blamaža s prijevodom Upitnika zapravo je paravan da se sakrije katastrofalna odluka o Mehanizmu koordinacije, koji je postao ključna poluga blokade države na njenom putu ka EU. Ako pitate ko je odgovoran, onda je logično da krivca treba tražiti unutar vladajuće koalicije, kao i to da nisu svi isti. U prethodnom mandatu bezbroj sam puta čuo od čelnika i zastupnika SDA da je pobjednik na izborima odgovoran za rezultate. Kako to da sada nemaju taj princip i sada traže krivca u svima drugima samo ne u sebi?

Dakle, prema meni, najveći krivci za to su čelnici SDA, koji su dozvolili uvođenje entitetskog i kantonalnog veta u sva pitanja koja se odnose na evropski put BiH. Pogubnost njihove odluke tek će se vidjeti u vremenu pred nama.

Komšić: Ne postoji bilo kakva volja za saradnjom sa SDA!

U Demokratskoj fronti više ne postoji bilo kakva volja za saradnjom sa SDA. Izjavio je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Željko Komšić, predsjednik ove stranke.

Komšić je za naš list govorio i o najavljenom potpisivanju sporazuma sa SDP-om, mogućim partnerima među drugim strankama, stanju u zemlji... Etničke stranke

Na sjednici Predsjedništva SDP-a najavljeno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa DF-om. O kakvom se sporazumu radi? Hoće li ove dvije stranke zajedno nastupiti na izborima?

- Za 9. septembar planirano je održavanje zajedničkih sjednica glavnih odbora DF-a i SDP-a na kojima bi trebao biti potpisan usaglašeni tekst memoranduma o saradnji DF-a i SDP-a. Naša su očekivanja da ta saradnja neće biti samo predizborna nego i postizborna. Barem je to pravac koji mi u DF-u zagovaramo. Praktično bi to značilo da se DF i SDP obavezuju na dugoročnu saradnju i zajednički nastup, bilo u vlasti, bilo u opoziciji.

S kojim je još strankama moguća saradnja?

- Poželjna je saradnja sa svim onim strankama koje, generalno rečeno, čine lijevo-građanski blok. To isključuje sve one stranke koje sebe definišu kao isključivo etničke stranke.

Potencijalni saveznici

Je li moguća koaliciona saradnja DF-a, odnosno SDP-a, ako sporazum bude potpisan, s nacionalnim strankama poput SDA?

- U DF-u više ne postoji bilo kakva volja za saradnjom sa SDA. U ime drugih nisam u mogućnosti govoriti. U slučaju da bi neko od naših potencijalnih saveznika pokazao volju da ulazi u bilo kakve kombinacije s ovakvom SDA, za nas bi to značilo automatski prekid takve saradnje i savezništva!

Situacija će biti još kompliciranija do izbora 2018. godine Kako Vi vidite situaciju u zemlji? Izborna kampanja odavno je počela, put ka Evropskoj uniji je zaustavljen...

- Mislim da ste zapravo kroz svoje pitanje dali i odgovor. Sve je to tačno. Nažalost, mislim da će situacija biti još komplikovanija do izbora 2018. godine. Osim loših efekata koje takvo stanje ostavlja na zemlju i njene građane, bojim se da ne dođe i do svojevrsnog razočarenja u EU, pogotovo u onim zemljama koje nam daju podršku, a što bi za rezultat imalo i dizanje ruku s njihove strane od evropskog puta BiH. U tom slučaju, ko zna koliko bi nam godina trebalo da se vratimo na ovakav stepen podrške upravo tih zemalja.

Razgovarao: Fahir KARALIĆ .
Pročitajte više na: http://avaz.ba/vijesti/intervju/296675/paralelni-intervjui-niksic-i-komsic-za-avaz-saradnja-sa-sda-ne-dolazi-u-obzir

Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)