NOVIKONJIC.BA SAZNAJE: Na Muralu Zuke Džumhura - bh. nacionalnom spomeniku koji krasi općinu Konjic bit će postavljena informaciona ploča

FOTO: Novikonjic.ba i Dino Kassalo FOTO: Novikonjic.ba i Dino Kassalo

Aktivisti Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK) podnijeli su zahtjev Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u cilju postavljanja informacione ploče na bh. nacionalni spomenik – Mural Zuke Džumhura sa temeljnim podacima o spomeniku i odluci o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom, saznaje Novikonjic.ba.

Zulfikar Zuko Džumhur

Zulfikar Zuko Džumhur, slikar, putopisac i karikaturista rođen je 24. septembra 1920. godine u Konjicu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu i Sarajevu. Nakon gimnazije Džumhur je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Petra Dobrovića i na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Po završetku narodnooslobodilačkog rata posvetio se političkoj karikaturi, ne zapostavljajući slikarstvo i grafiku. Svoje prve karikature objavio je u "Narodnoj armiji" 1947. godine, a potom i u "Ježu", "Borbi", "NIN-u", "Vetrenjači" i "Književnim novinama". Godine 1952. Džumhur je prešao u "Politiku" i postao njezin stalni saradnik. Kao reporter "Politike" putovao je po zemljama Evrope, Azije i Afrike. Objavio je dvije knjige putopisa: Nekrolog jednoj čaršiji i Pisma iz Azije sa predgovorom Ive Andrića. Dekorirao je paviljon Jugoslavije na Svjetskoj izložbi u Bruxellsu (1958) i veliku dvoranu aerodroma Beograd.1 Kao slikar izlagao je na izložbama Oktobarskog salona, Udruženja "Lada" u Beogradu ali i samostalno (Sarajevo, 1940). Snimio je 18 putopisnih televizijskih emisija kao televizijski autor i voditelj, te osam emisija "Hodoljublja" iz Jugoslavije. Dobitnik je više značajnih nagrada: Orden rada, Orden bratstva i jednistva sa zlatnim vijencem, Oktobarska nagrada Beograda, nagrada Pjer za karikaturu i druge. Umro je u Herceg Novom 27. novembra 1989., a sahranjen 29. novembra 1989. godine u Konjicu.

Mural u hotelu Igman nastaje u vremenu vrhunca industrijskog razvoja grada Konjica. Preduzeće Igman bilo je okosnica ovog industrijskog poleta i doprinijelo stvaranju slike Konjica kao jednog od regionalnih industrijskih centara. Konjic je 60. i 70. godina dinamično mjesto koje se konstantno širi: "...razvoj metalske industrije omogućio je društveni i lični standard stanovnika do tada neslućen. Sve je bilo sadržano u preduzeću 'Igman' sve se vrtilo oko preduzeća 'Igman'.

Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.

Konjički moral spasio je Zukin mural

Podsjećamo javnost, početkom aprila 2012. godine Volonteri i prijatelji konjičke regije podigli su glas i zajedno sa svojim sugrađanima u javnoj kampanji koja je imala veliki odjek u medijima širom BiH (priču je inicirala FACE TV: https://www.facebook.com/vipk.konjic/videos/771831152841047/) spasili od uništenja Zukin mural u Pivnici, prijeratnom kultnom okupljalištu mladih, koja je od strane lokalne vlasti prodata privatniku iz Jablanice. FOTO-info: https://www.facebook.com/pg/vipk.konjic/photos/?tab=album&album_id=462000600490772

Nakon građanske inicijative, ”trznula se” i nadležna općinska služba koja je pohvalila reakciju i istakla spremnost za dalju saradnju sa NVO organizacijama u cilju identifikacije i spašavanja kulturno-historijskog naslijeđa na području općine Konjic.

Konkretno, 16. aprila 2012. godine općina Konjic nadležnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podnijela je peticiju sa neophodnom dokumentacijom za proglašenje Zukinog murala u Pivnici i Spomen kosturnice na Musali nacionalnim spomenicima. Elektronsku peticiju, dokumentaciju i dr. dostavili su i volonteri.

Odlukom Komisije broj: 04.1-2.3-59/14-1 od 03.02.2014. godine Mural Zuke Džumhura proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. (http://old.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3807)

Na mjestu Pivnice danas je otvoren trgovački centar Konzum, a mural je uklopljen u ambijent koji mu ni po čemu ne odgovara. Dok se od strane općinskih službi rodna kuća Zuke Džumhura predočava turistima, maćehinski se prešuti za mural koji ostaje tu da čeka bolje dane.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)