OV KONJIC: Inicijativa vijećnika Ajdina Tinjaka (SBB) - Konačno urediti dječije parkove Konjica

Na jučer održanoj 5. sjednici Općinskog vijeća Konjic, vijećnik SBB-a Ajdin Tinjak uputio je inicijativu prema nadležnim općinskim službama i JKP „Standard“ za adekvatno uređenje zelenih površina u Konjicu naziva „Parkovi po mjeri djeteta“.

Kako je održavanje parkova u sferi trošenja javnog novca, cilj inicijative je potaknuti Općinu Konjic i JKP „Standard“ da parkovima u Konjicu vrate estetsku i rekreativnu funkciju, predlažući konkretne mjere, te koristeći vijećničko pravo tražiti usvajanje obavezujućih odluka za lokalnu izvršnu vlast, navodi se između ostalog u vijećničkoj inicijativi.

Inicijativa se u prvoj fazi odnosi na parkove u ulici Kolonija, a neke od predloženih mjere za navedeno područje su: Proširenje postojećih kapaciteta za automobile kako bi se jasno definisao parking prostor, te ogradom definisati zelenu površinu kako bi bilo spriječeno istrčavanje djece u okolni promet i dalje parkiranje automobila u parkove, interijer urediti pješačkim stazama, klupama za odmor, cvijetnjacima, travom i posebnim prostorom za djecu – pješčana površina s toboganom, ljuljačkama, spravama za igru.

Dalje se navodi planiranje postavljanja sprava za fitnes i prilagođavanje pojedinih parkova djeci školskog uzrasta kroz idejna rješenja za male košarkaške terene, površine za skejt staze, teren za stoni tenis, a poseban naglasak je stavljen na adekvatnu zaštitu novoopremljenih parkova kroz osvjetljenje i postavljanje video nadzora kako bi se vandalizam propisno mogao kazniti. Inicijativom je predviđeno donošenje posebne odluke Općinskog vijeća o zaštiti parkova u užem gradskom jezgru.

„U realizaciji uređenja parkova u Koloniji voditi računa o djeci sa posebnim potrebama, te dugoročno planirati sanaciju saobraćajnice u ulici Kolonija (do Neretve), postavljanje saobraćajnih znakova koji limitiraju brzinu, postavljanje ležećih policajaca, te definsanje pješačke i biciklističke zone“, stoji u inicijativi.

„Moramo imati u vidu da urbano zelenilo jača identitet grada, poboljšava njegovu privlačnost za život, rad, ulaganja i turizam, zato vijećničkom inicijativom “Parkovi po mjeri djeteta“ SBB u Konjicu želi stvarati ambijent ugodan za život. Imajući u vidu da je igra važan dio psihičkog, društvenog, intelektualnog i emocionalnog razvoja djeteta te uvažavajući pritom stav konjičke javnosti da djeca, posebno predškolskog uzrasta nemaju svoje prostore u gradu očekujem da će inicijativa biti prihvaćena“, kazao je za portal Novikonjic.ba, Ajdin Tinjak.

Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)