NAJAVA Projekcija filma “Sarajevska 101. Brigada – Osvajači slobode”

Pozivamo Vas da prisustvujete projekciji filma “Sarajevska 101. Brigada – Osvajači slobode”, autora Avde Huseinovića, a koja će se održati 8. augusta u ponedjeljak, u 19:30 u Centru za kulturu Goražde.

Projekcija filma dio je programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.
Dokumentarni film ”Sarajevska 101. brigada – Osvajači slobode”, u režiji Avde Huseinovića, govori o časnom, poštenom i pravednom putu ove brigade tokom agresije na našu Domovinu. Spomenuta, 101. Motorizovana brigada imala je važnu ulogu i u oslobađanju okupiranih teritorija van opsadnog prstena grada Sarajeva.
Jedna priča - koja liči na sve druge priče kada su u pitanju branioci Bosne i Hercegovine, priča o malim, nepoznatim ljudima od kojih bi malo ko u nekom mirnodopskom vremenu očekivao da postanu toliko hrabri i odvažni da se suprotstave jednom nadmoćnom agresoru.
Zona 101. brigade je bila na potezu od Nedžarića – Mojmila, pa do mosta Suade i Olge, stoga je ova brigada u strateškom smislu imala jako važnu ulogu u odbrani Sarajeva, posebno uzimajući u obzir da je na Mojmilu bila jedna od najjačih neprijateljskih vojnih baza, gdje su bile dvije jake kasarne srpske vojske i gdje bio i štab Sarajevsko–romanijskog korpusa.

NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(0 glasova)