Na festivalu folklora u Blagaju 9 KUD-ova, stižu društva iz Srbije i Turske

Međunarodni festival folklora ‘XXXIX susreti prijateljstva – Blagaj 2022’ bit će održan u subotu, 6. augusta na igralištu Osnovne škole Blagaj u Blagaju.

Kao i svih proteklih godina bit će to večer izvornih igara i sevdalinke. Na festivalu će sudjelovati 9 kulturno-umjetničkih društava iz Turske i Srbije, dok će iz BiH sudjelovati kulturno - umjetnička društva iz Bugojna, Karaule, Tuzle, Podveležja, Lukavca, Jablanice i domaćin Kulturno-umjetničko društvo ‘Blagaj’ koje datira iz 1948. godine.

"Festival u Blagaju, koji ima dugu tradiciju, jedna je od najvećih kulturnih manifestacija BiH, i svake godine ga posjeti nekoliko hiljada posjetitelja iz cijele BiH, ali i iz inostranstva. Vjerujem da će tako biti i ove godine. Osim izvornih igara i sevdalinke, vjerujem da će posjetitelji uživati i u kulturno-historijskim ljepotama Blagaja. Samom festivalu prethodi niz aktivnosti tokom cijelog dana.

Od ranih jutarnjih sati počinju pristizati naši gosti, a nakon dočeka, ručka i odmora, počinju pripreme za defile. Sudionici u narodnim nošnjama iz svojih krajeva defiliraju kroz grad Mostar, te, tradicionalno nazoče, samo za njih, organiziranom skoku sa Starog Mosta. Nakon toga, slijedi povratak u Blagaj i defile blagajskom čaršijom.

Otvorenje Susreta prijateljstva je planirano u 20.30 h i tada počinje cjelovečernji program za koji smo uložili mnogo truda kako bi naša publika uživala.“, rekao nam je Nihad Jašarević, predsjednik KUD „Blagaj“, i pozvao sve ljubitelje tradicionalnih nošnji, igara i sevdalinki da se pridruže ovom lijepom događaju.


 H. info / A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)