Život žena

 

Ustani ujutro. Ne drami. Obuci se, skuvaj sebi kafu, popuši cigaretu.

Našminkaj se. Obuci se primereno za posao.

 

Hodaj ulicom. Glavu gore ili dole. Preznojavaj se. Vozi se autobusom.

Smišljaj šta ćeš za ručak. Proveri da li te neko zvao. Budi ljubazna sa šefom i kolegama. Smeši se. Idi na pauzu. Kaži da si umorna. Slušaj je kako se žali na decu. Razmišljaj o dijeti.

Neprihvatljivo je. Ofarbaj se. Sačekaj platu da kupiš sebi dezodorans. Ne razmišljaj o minusu u banci.

Ne razmišljaj. Razmišljaj. Budi ravnodušna jer nećeš ići na letovanje. Bori se za prava. Ljudska prava. Daj podršku. Zakaži depilaciju. Pusti dlake da porastu. Popričaj sa sestrom. Pozovi mamu. Obiđi babu. Završi smenu sat vremena kasnije. Ne žali se. Budi bezobrazna. 

Ne plaši se samoće. Ne budi naivna. Baci pogled na neki izlog. Pogledaj nekoga slučajno na ulici. Ispravi se dok hodaš. Mogla bi češće da nosiš štikle. Svrati u prodavnicu zdrave hrane. Jedi salatu.

Izbegavaj testo. Pij puno tečnosti. Sakrij podočnjake. Šetaj više. Izbori se sa prošlošću. Ne smaraj. Moraš kod frizera. Pocepale su ti se čarape. Htela bi nove naočare za sunce. Svrati na pijac. Prođi jeftino a zdravo. Budi srećna. Budi zadovoljna.

Čuvaj se manijaka. Ne gledaj popreko. Izgledaj kako hoćeš. Nosi muške pantalone. Majka si. Seti se da pozoveš. Ne pričaj puno. Klimaj glavom. Obrij pazuh. Stavi parfem. Budi pametna. Pročitaj knjigu.

Odgledaj seriju. Pokaj se. Imaj dečka. Imaj muža. Imaj devojku. Budi sama. Budi nesrećna. Pomiri se sa drugaricom. Imaj menstruaciju.

Idi kod ginekologa. Porađaj se. Trpi batine. Trpi zlostavljanje. Budi nevidljiva. Budi poremećena. Nemaj podršku. Pusti da te gaze. Kupi maskaru. Glasaj. Ćuti. Budi lepa. Uvuci stomak. Izgledaj mlađe.

Voli.

Ne budi očajna. Slušaj super muziku. Budi deo društva. Ne ponašaj se čudno. Ignoriši. Budi ozbiljna. Radi na sebi. Razvedi se. Plači sama. Radi. Radi. Radi. Nemaš nikoga. Imaš ljubavnika.

Imaš ljubavnicu. Posebna si. Ugojila si se. Mnogo si se promenila. Sredi se malo. Saberi se. Zaradi za sebe. Budi pozitivna. Utegni se. Izbaci sise. Izgledaj savršeno. Budi mlada duhom.

Izađi u grad. Ne budi baba. Dođi kući. Ne budi lenja. Sredi kuću. Plati račune. Čupaj obrve. Lakiraj nokte.

Stavi musaku za sutra. Pronađi sreću.


 magdajanjic.tumblr.com / A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)