„NK“ PREDSTAVLJA (5): Dobitnici priznanja Grada Konjica (SENADIN DINO BEGTAŠEVIĆ)

U povodu Dana Grada Konjica, 16. juna 2022. godine, Gradsko vijeće dodjelilo je zasluženo brojna priznanja i nagrade.

Portal novikonjic.ba u interesu javnosti donosi obrazloženje Gradskog vijeća za svakog nagrađenog pojedinca, pojedinku i organizaciju/instituciju.

------------------

POVELJA SA ZLATNIM GRBOM GRADA KONJICA

dodjeljuje se SENADIN DINO BEGTAŠEVIĆ za umjetničko-stvaralačko djelovanje na očuvanju kulture i tradice te promocije Konjica

Senadin Dino Begtašević, rođen je u Konjicu 01.01.1952. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1975. godine. Kroz svoj profesionalni angažman u pravosuđu je proveo 47 godina, prvo kao sudija Općinskog suda Konjic, potom sudija Suda Bosne i Hercegovine, da bi svoj angažman završio kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, radeći na najkompleksnijim predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala.

Dino Begtašević u Konjicu je prepoznatljiv kao čovjek od riječi, maher za reći mnogo, sa malo riječi. Kroz svoj književni rad na različite načine decenijama dočarava život, duh i damar Konjica i Konjičana.

Objavio je dvije knjige "Paprikaš na obali Ohaja" i "Jedna hirovita ljubavna priča, ponovo, Dnevnik promatrača". Višestruko je nagrađivan za svoj književni rad. Dobitnik je dviju prvih književnih nagrada Oslobođenja "Ivo Andrić" 1991. godine za kratku priču pod nazivom "Doček njegovog veličanstva u gradu Konjicu" i priču "Film". Aktivno stvara i danas, objavljujući svoje priče na portalu Nomad, a trenutno priprema novu knjigu, čija je centralna tema kao i svih njegovih prethodnih objavljenih knjiga, Konjic i život u ovom gradu.

Posebno mjesto u životu Senadina Begtaševića ima Amatersko pozorište Neretva i gluma. Od rane mladosti srcem je vezan za pozorište, gdje je kao aktivan član na brojnim festivalima EX-YU amaterske pozorišne scene, višestruko nagrađivan za glumu i režiju. Dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti pozorišnog amaterizma, Zlatne plakete Saveza amaterskih pozorišta BiH.

Senadin Begtašević, najbolji je pripovjedač legendi o Konjicu, koji je u svaku poru svog stvaralačkog rada utkao Konjic, ostavljajući ovom gradu i generacijama koje dolaze on najvrijednije, pisani trag, svjedočansto o ljudima i postojanju kroz vrijeme.

NK1/Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)