Zmija ribarica (lat. Natrix Natrix) još jedna zmija koja na prvi pogled izgleda opasno

Ovo je još jedna zmija koja na prvi pogled izgleda opasno, međutim, ovo je jedna potpuno bezopasna zmija, koja je ime dobila po svom omiljenom obroku - ribi, ribarica.


Najčešće je možemo vidjeti u rijekama, jezerima i barama gdje ima sitne ribe kojom se hrani. Veoma je dobra plivačica i veoma je brza kada je u pitanju bijeg, pored toga da bi svima bilo lakše, nije zabilježeno da je nekoga ugrizla nekada.

Jako interesantno i simpatično je na koji način ova naizgled opasna zmija vrši odbranu ukoliko je ugrožena, prvi način je da se prevrne na leđa i glumi da je mrtva da bi otjerala napadača, drugi način je ispuštanje tekućine iz analnog otvora koji ima nenormalan smrad, tako jak da je veoma teško oprati ga ukoliko dođe do dodira sa tijelom čovjeka.

Ponekad zna zauzeti napadački stav i napuhati se da izgleda opasnije, čak praviti nagle trzaje da imate osjećaj kako će vas napasti, međutim sve to radi s ciljem zastrašivanja. Ljudi je često zbog šara po tijelu miješaju sa šarkom i poskokom i zbog toga je ubijaju.

M. Tursum


 A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)